Politic

Johannes Hahn: R. Moldova ar putea deveni stat membru al UE mai devreme de 2030

Republica Moldova ar putea deveni mai devreme decât 2030 membră a Uniunii Europene, a declarat oficialul european, însă acum este important ca statele membre să înceapă negocierile propriu-zise cu Republica Moldova, a spus comisarul european Johannes Hahn.

Unele lucruri s-au făcut, dar am toată încrederea că vom începe în curând negocierile și mai departe totul va fi posibil. Nu vreau să speculez, dar în viitorul apropiat”, a spus comisarul european.

Președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova ar urma să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană după alegerile parlamentare europene care vor avea loc în luna iunie.

Ne dorim o decizie pozitivă cât de curând și sperăm să se întâmple în luna iunie. Am început exercițiul de evaluare a gradului de corespundere a legislației moldovenești la cea europeană. Pe de altă parte, se întâmplă și evaluarea pe care o face Uniunea Europeană, sunt lucruri curente pe care trebuie să le continuăm. Cele mai importante decizii din partea statelor membre și instituțiilor europene deja au fost luate, iar acest lucru ne încurajează. Integrarea europeană este cel mai important proiect de țară, nu este un proiect politic. Această dată este condiționată de decizia Consiliului și sperăm că, după alegerile parlamentare europene, vom putea să obținem această dată, care sperăm că va fi cât mai curând”, a punctat șefa statului.

Amintim că șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a confirmat într-o emisiune la TV8 că Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la finele lunii iunie, înaintea alegerilor parlamentare din țările UE.

CITEȘTE și: Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la finele lunii iunie

Republica Moldova și Ucraina ar urma să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o conferință interguvernamentală planificată la Bruxelles în ultima săptămână din iunie. Europa Liberă relatează, citând surse diplomatice sub condiția anonimatului, că evenimentul va avea loc înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată de Ungaria, la 1 iulie. Începerea negocierilor propriu-zise pe cele 30 de capitole de aderare va fi lăsată, cel mai probabil, după Anul Nou.

Guvernarea de la Budapesta s-a opus zgomotos invitării Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, dar s-a pronunțat mereu în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Doar că cele două state sunt văzute la pachet, în această fază a extinderii, și orice acțiuni ale Budapestei de tergiversare a parcursului european al Kievului, pot afecta și Chișinăul.

Aflată luni, 6 mai, într-o vizită oficială la Budapesta, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov a menționat că a avut discuții productive cu autoritățile maghiare despre parcursul european al țării noastre.

Citește mai mult