Ambasadorii statelor membre ale UE, mesaje de Ziua Europei: „Cea mai nobilă valoare care ne unește este solidaritatea”
De mai bine de 70 de ani, Europa oferă pace, prosperitate și dezvoltare. Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău au felicitat poporul Republicii Moldova cu ocazia Zilei Europei cu mențiunea că locul nostru este în familia comunității. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a îndemnat moldovenii să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Anul acesta are o semnificație specială pentru Moldova, deoarece veți avea prilejul de a vă exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei este despre și pentru oameni!”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
„*De Ziua Europei, să sărbătorim Moldova, care avansează persistent pe calea sa de integrare europeană”, a relatat ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.
„La întrebarea ce va aduce integrarea europeană pentru cetățenii Republicii Moldova, răspunsul îl putem afla ușor, aruncând un ochi și la vecini. Iar vecinul cel mai apropiat este întotdeauna România. Stabilitatea economică și socială, libera circulație, accesul la piața unică europeană și sprijinul oferit prin fonduri europene, sunt realități care au adus o dezvoltare fără precedent a țării”, a spus ambasadorul României, Cristian Leon-Țurcanu.
„Fondurile și programele UE au jucat un rol esențial în sprijinirea eforturilor Croației de a investi în educație, asistență medicală și infrastructură, asigurând o calitate mai bună a vieții pentru oameni. Aceasta merită și Moldova”, a menționat ambasadoarea Croației, Marija Kapitanovic.
„*Cea mai nobilă valoare care ne unește este solidaritatea, solidaritatea de care ați dat dovadă față de Ucraina, când mamele cu copii, bătrânii au fost nevoiți să-și părăsească casele unde au locuit o viață întreagă”, a punctat ambasadorul Cehiei, Stanislav Kazecky.
„Iubim pacea și suntem împotriva războiului de agresiune declanșat de Putin. Zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc în Spania. Experiența istorică a țărilor noastre a fost similară: după ani de dictatură, popoarele noastre au decis să construiască o țară democratică și suverană, cu valori europene și cu respectarea drepturilor minorităților naționale”, a menționat ambasadorul Spaniei, Juan Manuel Vilaplana Lopez.
„Cred cu putere în viitorul Europei, care s-a bazat pe promisiunea inițială a Uniunii: promisiunea statelor membre suverane de a lucra împreună, pentru a se ajuta reciproc să obțină o mai mare prosperitate, securitate și stabilitate”, a conchis ambasadoarea Suediei, Katarina Fried.
Republica Moldova sărbătorește astăzi ziua de 9 mai. Sărbătoarea are o semnificație dublă. În această zi este marcată Ziua Europei, care reprezintă aniversarea momentului istoric reprezentat de Declarația ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput.
Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Tot în această zi, este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste. Pe de altă parte, în URSS, până la destrămarea ei, ziua de 9 mai era considerată „Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. În Republica Moldova, 9 mai este marcat în mod diferit, atât de clasa politică, cât și de cetățeni.