Politic

Interviu în exclusivitate cu Cristina Gherasimov // Republica Moldova se apropie de deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE

Prima etapă de evaluare a gradului de corespundere a legislației naționale la cea europeană, numită screening, se va încheia până la finele lunii mai, iar până în iunie Republica Moldova își propune să îndeplinească singura condiție restantă a Comisiei Europene, cea vizând reforma justiției, pentru a putea începe negocierile de aderare. Într-un interviu exclusiv pentru TRM vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a sugerat că deschiderea oficială a negocierilor ar putea avea loc în iunie, iar o eventuală amânare nu ar afecta parcursul european al țării. Negocierile propriu-zise de aderare vor începe și se vor finaliza cu reformele pe care Republica Moldova le va implementa în domeniul justiției.

Cristina Gherasimov: Este un moment istoric pentru Republica Moldova. Suntem într-o relație fără precedent cu statele membre ale Uniunii Europene și avem cu adevărat o șansă să accelerăm parcursul nostru european. Ne-am adunat aici ca să celebrăm Europa, să celebrăm valorile europene pentru că pacea și democrația este ceea ce ne dorim cu toții astăzi.

Moldova 1: Deschiderea oficială a negocierilor de aderare va avea loc cel mai probabil în ultima săptămână din iunie. Ce urmează până atunci? Republica Moldova mai trebuie să treacă printr-o evaluare? Și ce condiții mai are de îndeplinit?

Cristina Gherasimov: Din luna februarie, am început screeningul explicativ, ceea ce înseamnă că instituțiile noastre, fie ministere, fie instituții publice, mergem împreună la Bruxelles, acolo unde colegii din Comisia Europeană ne explică care este legislația europeană și cum urmează aceasta să fie reflectată în legislația națională. Acest exercițiu este o primă etapă a screeningului și se va finaliza la sfârșitul lunii mai. Între timp, noi continuăm să lucrăm la cele trei recomandări ale Comisiei Europene care au rămas să fie îndeplinite până în luna iunie, să sperăm. Deja din acestea trei, am fost evaluați ca îndeplinind două din ele și ne-au mai rămas câteva să le implementăm, ca să arătăm un progres semnificativ în reforma justiției.

Moldova 1: Ar exista circumstanțe interne sau externe care ar mai putea amâna organizarea acestei conferințe interguvernamentale?

Cristina Gherasimov: Conferința interguvernamentală este un moment solemn, un moment politic, un moment simbol pentru Republica Moldova care dă start oficial negocierilor. În același timp, noi deja am intrat în acea procedură tehnică de comparație a legislației europene cu legislația noastră. Din punct de vedere tehnic, nu ne afectează nimic parcursul, în același timp, depinde de noi dacă o să putem să demonstrăm că am înregistrat progres pe ultima recomandare, după cum am menționat anterior.

Moldova 1: Când vor începe efectiv negocierile pe fiecare din cele 30 de capitole și vrea Republica Moldova în continuare să le înceapă cu justiția, acolo unde sunt încă restanțe, inclusiv numirea unui nou procuror general, crearea unui parchet anticorupție și evaluarea externă?

Cristina Gherasimov: Negocierile de aderare cu Uniunea Europeană vor începe și se vor finaliza cu reformele pe care le vom implementa în domeniul justiției. Nu putem spune exact care capitol va fi primul, pentru că deschidem clusterul și anume ce ține de valorile fundamentale. Și valorile fundamentale se referă anume la reformele pe care urmează să le implementăm în justiție.

Valeria Tăbîrță

Valeria Tăbîrță

Autor

Citește mai mult