Recean îndeamnă investitorii să exploateze potențialul economic al R. Moldova: „Ne propunem să fim cel mai prietenos stat pentru business din UE către 2030”
Oamenii de afaceri din Europa au fost încurajați să investească în Republica Moldova, țara care oferă numeroase avantaje economice pentru dezvoltarea afacerilor. Îndemnul a fost făcut de premierul Dorin Recean la cea de-a 10-a ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est, care a avut loc de Ziua Europei la București.
La Conferință, șeful Executivului a remarcat acțiunile pe care autoritățile de la Chișinău le întreprind pentru a crea un climat investițional favorabil pentru viitorii investitori.
„Ne debirocratizăm, ne digitalizăm, ne modernizăm, dar mai ales ne integrăm în Uniunea Europeană cu o viteză fără precedent. Ne propunem către anul 2030 să fim cel mai prietenos stat pentru business din UE. Succesul din acest an al Moldova IT Park va cuprinde și alte servicii internaționale de business. Progresăm cu dezvoltarea pieței de capital, dar și cu integrarea acesteia cu bursa de la București”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
Pe de altă parte, premierul a remarcat că, în context regional, țara noastră trece printr-o perioadă complicată, dar problemele trebuie transformate în oportunități.
„Convingerea mea este că, de cele mai multe ori, riscurile nu trebuie evitate, dar gestionate. După Ucraina, Republica Moldova a fost țara cea mai afectată de agresiunea Rusiei, dar am reușit să amortizăm șocul economic și să revenim pe plus”, le-a spus prim-ministrul participanților la reuniune.
În acest an, tema principală a conferinței internaționale vizează evoluția piețelor de capital în ultimul deceniu și perspectivele de viitor. Participanții la dezbateri analizează ritmul și direcția de creștere și dezvoltare a țărilor din Europa Centrală și de Est.
Amintim că, pe 9 mai, premierul Dorin Recean a întreprins o vizită la București, unde a participat la cea de-a zecea ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est. Evenimentul s-a concentrat pe evoluția și dezvoltarea piețelor de capital în ultimii zece ani și perspectivele de viitor, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
România este de 10 ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar relațiile politice dintre cele două state s-au intensificat în ultimii ani. În 2023, schimburile comerciale dintre R. Moldova și România au depășit 3,5 miliarde de dolari.
Țara vecină a ajutat Republica Moldova și în timpul pandemiei de Covid-19, dar și să facă față consecințelor războiului provocat de Rusia în Ucraina. Bucureștiul este și un susținător constant al procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
România a ajutat țara noastră și în contextul crizei energetice din toamna anului 2022.