Economic

În primele trei luni ale anului, exporturile din regiunea transnistreană în UE au crescut cu aproximativ 81%

În primele trei luni ale anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins aproximativ 81%, iar cea a importurilor a constituit 56%. Datele statistice au fost prezentate de Biroul de Integrare Europeană în contextul Zilei Europei. Potrivit sursei, în 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din blocul comunitar a constituit peste 70 la sută, ceea ce constituie o creștere de 20% în raport cu anul 2019.

Sursa citată precizează că beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană, „unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către/din Uniunea Europeană”.

Președinta Maia Sandu a spus că cele mai multe exporturi de pe malul stâng al Nistrului au mers spre țările UE.

Pentru ca aceste beneficii să crească este nevoie să facem schimbări pe ambele maluri ale Nistrului. Este important să ajungem cât mai repede în UE”, a spus șefa statului în cadrul unei conferințe de presă susținută de Ziua Europei.

Și premierul Dorin Recean a spus că 70% din comerțul companiilor de pe malul stâng al Nistrului este doar cu Uniunea Europeană.

Transnistria este o oportunitate. Peste 70% din comerțul companiilor de pe malul stâng al Nistrului, ceea ce numim Transnistria, este doar cu Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, avem acolo o rezervă de aproximativ 50.000 de persoane ca forță de muncă bine educată, care poate fi folosită pentru investiții productive în Republica Moldova. Avem deja un flux crescut de forță de muncă în companiile din Moldova”, a relevat oficialul la o conferință economică internațională organizată la București pe 9 mai.

Principalele destinații ale agenților economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria.

Citește mai mult