Politic

Interviu în exclusivitate cu Oleg Serebrian // Uniunea Europeană devine tot mai atractivă pentru locuitorii din regiunea transnistreană

Tot mai mulți cetățeni din regiunea transnistreană privesc cu simpatie sau cu înțelegere către Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un pas important, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului public de televiziune, oficialul s-a referit și la rolul Uniunii Europene în rezolvarea diferendului transnistrean și a menționat că Bruxelles-ul, care este doar observator în procesul de reintegrare, ar trebui să aibă un statut de membru deplin al formatului de negocieri.

Moldova 1: Uniunea Europeană contribuie de mai mulți ani, prin diverse programe, la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru. A contribuit ajutorul european la schimbarea percepțiilor locuitorilor din regiunea transnistreană, despre care se mai crede că ar privi mai curând în direcția estică, decât cea vestică?

Oleg Serebrian: Personal, cred că în ultimii doi ani lucrurile au evoluat și din cauza războiului și datorită sprijinului pe care l-a oferit Uniunea Europeană procesului de reintegrare, de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale Nistrului. Chiar recent vedem un sondaj credibilitatea căruia este, poate, discutabilă, din care se observă o astfel de evoluție, o schimbare de optică a oamenilor, indiferent de vârstă, indiferent de naționalitate, aproximativ un sfert din populația regiunii transnistrene privește cu simpatie sau, cel puțin, cu înțelegere către Uniunea Europeană.

Moldova 1: Ați declarat anterior că, în actualul context al începerii negocierilor de aderare, Uniunea Europeană trebuie să aibă un rol mai mare în reglementarea conflictului transnistrean. Cum, la modul practic, poate să influențeze UE procesul de reintegrare?

Oleg Serebrian: Sigur că Uniunea Europeană, care este doar observator în procesul de reintegrare, ar trebui să aibă alt statut. Un statut de membru deplin al formatului de negocieri. Firește că procesul de reintegrare trebuie racordat la procesul de integrare europeană, trebuie să se ia în calcul aceste noi realități pe care le avem în economie, în societate. Noi suntem deschiși pentru crearea unui mecanism de discuții cu Tiraspolul privind procesul de integrare europeană, mai ales pe dimensiunea economică, unde lucrurile pot să evolueze.

Moldova 1: În câteva săptămâni, ar urma să fie deschise oficial negocierile de aderare la UE. În ce măsură vor viza ele regiunea transnistreană și ce impact, eventual, ar avea ele asupra situației de acolo?

Oleg Serebrian: Cred că este încă prematur și greu de făcut anumite pronosticuri în acest sens. Fără îndoială, procesul de integrare europeană va afecta într-un mod pozitiv și economia, și societatea. După cum ziceam, tot mai multă lume înțelege acest lucru, mai ales din mediul de afaceri, tineri mulți dintre care își fac studiile în Occident. Faptul că tot mai mulți tineri din regiunea transnistreană merg pentru a face studii în Vestul Europei, în Uniunea Europeană, e un indicator al acestei atractivități mai mari a Uniunii Europene, al faptului că lumea din partea stângă a Nistrului privește cu încredere spre acest viitor european.

Citește mai mult