Internațional

Natalitatea scade, Italia îmbătrânește. Fenomenul continuă și în 2024

Sistemele de asistență sociale din Italia se luptă deja să facă față îmbătrânirii populației și nu există un consens cu privire la ce acțiuni pot fi întreprinse în acest sens. Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din UE, iar țara îmbătrânește într-un ritm mult mai rapid decât alte state membre.

Experții din domeniu spun că, dacă criza populației din țară continuă, populația Italiei de 59 de milioane ar putea scădea cu aproape 1 milion până în 2030. Efectele crizei se fac deja simțite, îmbătrânirea populației cauzând probleme sistemelor de sănătate și pensii din Italia, potrivit Euronews.com.

Gigi De Palo, șeful Fundației pentru Rata Natalității, a insistat că criza ar trebui tratată ca apolitică, subliniind că afectează oameni din multe categorii demografice diferite.

Este o problemă care privește pe toată lumea și întregul spectru politic, dar și pe toate categoriile sociale, de la imigranți la vârstnici”, a spus el.

Directorul general al Institutului Național de Statistică din Italia, Sabrina Prati, a declarat pentru Euronews că criza este „persistentă” de mulți ani.

Din 2008 până astăzi, am pierdut în jur de 200.000 de nou-născuți. Două treimi dintre ei se datorează faptului că potențialii părinți sunt dispăruți. Asta din cauza scăderii nașterilor care datează de acum 30 de ani”.

Numai în 2023, guvernul a alocat aproximativ 1 miliard de euro pentru măsuri menite să ajute femeile să facă față maternității și muncii.

Dar Adriano Bordingnon, președintele Forumului Național al Familiilor, consideră că acest lucru nu este suficient și că este necesară o intervenție a UE.

Vorbim despre o provocare foarte dificilă de proporții istorice pentru întreaga lume occidentală. În mod ideal, Europa ar trebui să intervină”.

Citește mai mult