Social

Drepturile omului, încălcate în regiunea transnistreană. Avocatul Poporului: Este cea mai mare provocare

Respectarea drepturilor omului în regiunea transnitreană reprezintă una dintre cele mai mari provocări, situație care generează și cele mai multe condamnări la CtEDO pentru că în stânga Nistrului nu sunt implementate standardele europene, iar Avocatul Poporului nu are acces în acest teritoriu. Ombudsmanul Ceslav Panico a declarat, într-un interviu pentru Știrile amiezii de la Moldova 1, că majoritatea cererilor parvenite la Oficiul Avocatului Poporului țin de respectarea accesului echitabil la justiție, la servicii medicale sau la protecția socială.

Nu există mecanisme standard UE sau ONU în vederea promovării și respectării drepturilor omului în această regiune. Oficiul Ombudsmanului nu are acces în întreg teritoriul. Pe lângă acestea atât studiul de percepție din 2023, condamnările la CtEDO, dar și cele mai importante cereri care au fost adresate Ombudsmanului țin de nerespectarea procesului echitabil, accesul la informație, accesul la serviciile medicale sau protecția socială”, a declarat Avocatul Poporului.

Ombudsmanul a precizat că în regiunea transnistreană există un progres în respectarea drepturilor omului pe domeniul legislației și al politicilor.

Avem ratificată Convenția de la Istanbul, ceea ce ține de prevenirea violenței domestice sau față de femei, avem racordate politici și strategii în domeniul sănătății, standarde UE, dar trebuie să vedem cum putem implementa aceste politici la nivel local”, a conchis Ceslav Panico.

Menționăm că, la sfârșitul anului trecut, la CtEDO așteptau să fie examinate 1 150 de cereri împotriva R. Moldova. În total, la CtEDO au fost depuse anul trecut 68 450 de cereri din cele 46 de state semnatare ale Convenției. Astfel, țara noastră s-a situat pe locul 10, urcând două poziții după numărul de cereri depuse, comparativ cu anul precedent.

Din cele 24 de hotărâri pronunțate anul trecut de Înalta Curte, majoritatea vizează încălcarea dreptului la un proces echitabil, respectarea vieții private și de familie, urmată de protecția proprietății și dreptul la libertate și siguranță.

Din septembrie 1997, de când R. Moldova a aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, până la 31 decembrie 2023, Curtea a pronunțat 599 de hotărâri împotriva statului nostru, pentru care au fost achitate prejudicii în valoare de aproximativ 20 de milioane de Euro.

Potrivit raportului, după numărul de hotărâri și încălcări constatate, țara noastră devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda și Portugalia.

Citește mai mult