Biserică ortodoxă Chora din Istanbul a fost redeschisă și transformată în moschee
Fosta biserică ortodoxă Chora din Istanbul a fost redeschisă și transformată în moschee. Timp de șapte decenii, mănăstirea bizantină a fost muzeu și este protejată de UNESCO. Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a condamnat gestul autorităților turce, deși o parte a fost conservată ca muzeu.
În urmă cu patru ani, Recep Tayyip Erdogan a emis un decret prezidențial prin care cea mai importantă biserică bizantină, Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, a fost transformată din muzeu în moschee. Același ordin se referea și la Biserica Sfântului Mântuitor din Chora care și-a redeschis ușile în această săptămână, după restaurare, pentru enoriașii musulmani care susțin că muzeul a fost conservat.
„În vechea secțiune a muzeului, totul a fost în mare parte păstrat. Există o mică zonă rezervată pentru rugăciune. Până la urmă, nu au demolat totul ca să-l transforme în moschee. Am intrat în acea mică zonă și ne-am rugat. Nu este nici un rău. Oamenii intră cu picioarele curate după ce își fac abluțiunea, se roagă, vizitează celelalte zone și apoi pleacă”, a spus Ugur Gokgoz.
„Desigur, există un interes politic în spatele acestei decizii. Nu e o necesitate clară pentru o moschee, și în cazul Sfintei Sofia, și în cazul Chora. Există alte moschei împrejur. Deci nu e o necesitate propriu-zis fizică, ci probabil alte interese”, a spus șefa Comisiei Internaționale a Monumentelor, Burcin Altinsay.
„Vreau să spun că e într-un fel un joc politic. Și e păcat să vezi femeile credincioase care vin aici să se roage și li se spune că nu pot să intre în zona principală. Nu știu, e probabil aceeași chestie ca la Sfânta Sofia”, a relatat un turist.
Externele de la Atena și-au manifestat totuși îngrijorarea privind conservarea sitului istoric. Biserica Sfântului Mântuitor din Chora a fost transformată din moschee în muzeu în 1945. A fost construită în secolul al patrulea, în perioada romană.