Eurovision

Eurovision 2024 // Elveția a „spart codul” și a câștigat concursul

Piesa The Code, interpretată de Nemo din Elveția a devenit câștigătoarea concursului Eurovision 2024, acumulând 591 de puncte. Trofelul i-a fost înmânat câștigătorului de cântăreața suedeză Loreen.

Pe locul doi s-a plasat Croația, cu 547 de puncte, iar pe locul trei - Ucraina, care a acumulat 453 de puncte.

Potrivit caselor de pariuri, melodia Croației a fost printre favorite la câștigarea trofeului, iar pe locul doi a fost plasată Elveția, urmată de Ucraina și Irlanda.

La competiția din acest an au participat reprezentanți a 25 de țări. Evenimentul nu s-a lăsat fără scandal. Astfel, artistul olandez Joost Klein a fost descalificat de la Eurovision Song Contest 2024, după ce o membră a echipei de producție a depus o plângere împotriva cântărețului, denunțând un incident, care a avut loc în culisele evenimentului.

Malmö a găzduit Concursul Muzical Eurovision pentru a treia oară, fiind adus aici și în 2013 de cântăreața Loreen, care a câștigat competiția de două ori. Suedia a câștigat Eurovision de șapte ori, depășind recordul deținut până anul trecut de Irlanda.

Cine este câștigătorul trofeului Eurovision 2024

Născut în 1999 în Biel, un mic oraș bilingv din Elveția, Nemo cântă la vioară, pian și tobe încă de când era mic.

În 2016, Nemo a devenit celebru peste noapte printr-o apariție la SRF Virus (#Cypher), care a devenit virală pe rețelele de socializare. Ulterior au lansat două EP-uri - prin care 7 cântece au ajuns direct în lista oficială Swiss Singles Chart.

Anul 2020 a marcat începutul unei perioade de schimbare pentru Nemo, când a început să scrie și să producă pentru alți artiști și, de asemenea, a început să lanseze melodii în limba engleză.

În muzica sa, Nemo tratează teme precum identitatea de gen, sănătatea mintală și găsirea locului fiecăruia dintre noi în această lume.

Piesa „The Code” reflectă experiența de împăcare cu identitatea non-binară și a fost scrisă de Nemo și alți trei compozitori.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult