Politic

Dorin Recean, despre relațiile dintre Chișinău și Moscova: „Acțiunile dușmănoase ale Rusiei au ținut R. Moldova captivă, departe de lumea dezvoltată”

Federația Rusă și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova, susține prim-ministrul țării, Dorin Recean. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat, într-un interviu pentru agenția de stat „Moldpres”, că Republica Moldova și-ar dori să fie în relații bune cu toate țările, însă „nu se poate înțelege” cu cei care „ne vor răul” sau care „nu respectă oamenii și alegerea lor”. Premierul acuză Rusia de „acțiuni dușmănoase” în raport cu Republica Moldova, iar politicienii și oligarhii loiali Kremlinului – că „au slăbit fără încetare” țara noastră.

„Să fie clar, Republica Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările, dar Republica Moldova nu se poate înțelege cu cei care ne vor răul, care nu ne respectă alegerea și oamenii. Deciziile pe care le luăm în dezvoltarea țării sunt pentru Republica Moldova, în interesul moldovenilor. Să fim parte a UE este în interesul Moldovei, să trăim în pace și să ne ridicăm nivelul de trai este în interesul fiecărui cetățean al Republicii Moldova”, a explicat Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a vorbit inclusiv despre soluționarea conflictului transnistrean, precum și despre integrarea cetățenilor și agenților economici din stânga Nistrului în spațiul economic și social comun.

„Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, iar noi vom susține oamenii care locuiesc în stânga Nistrului. Ei beneficiază de toate facilitățile pe care le oferă statul nostru și se folosesc de acestea”, a precizat Dorin Recean.

Oficialul a reiterat că diferendul transnistrean poate fi soluționat doar pe cale pașnică. „Este în interesul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis oficialul.

Rusia, recunoscută în Strategia națională de securitate drept principala amenințare la adresa R. Moldova

Parlamentul de la Chișinău a aprobat, la sfârșitul anului trecut, Strategia națională de securitate a Republicii Moldova. Documentul, inițiat de președinta țării, Maia Sandu, stabilește că Federația Rusă și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității statului. Actul a fost criticat atât de opoziția din țară, cât și de Moscova.

Kremlinul declara anterior că documentul ar include „acuzații nefondate” și că Chișinăul și-ar propune, prin intermediul acestei „strategii antirusești”, să obțină mai mulți bani de la partenerii occidentali.

„Este pentru prima dată când autoritățile de la Chișinău spun lucrurilor pe nume și anume că Rusia și corupția sunt principalele amenințări la adresa securității naționale. Acțiunile dușmănoase ale Federației Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhi și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare R. Moldova. Astfel, am fost ținuți captivi, departe de lumea liberă și dezvoltată”, a declarat premierul Dorin Recean în interviul citat.

De altfel, despre faptul că Federația Rusă reprezintă principala amenințare la adresa securității Republicii Moldova au vorbit, anterior, atât autoritățile statului, inclusiv președinta țării, Maia Sandu, cât și liderii occidentali, inclusiv oficiali de la București. În ceea ce privește relațiile diplomatice dintre țara noastră și Federația Rusă, Maia Sandu și șeful Diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, au declarat anterior că acestea au ajuns „la cel mai jos nivel din istorie”, făcând referire la realitățile geopolitice și la agresiunea Rusiei în Ucraina. „Noi nu avem nimic împotriva rușilor, dar avem împotriva tancurilor rusești”, declara Maia Sandu.

Conflictul transnistrean: de ce formatul „5+2” este nefuncțional

În prezent, autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului discută într-un grup mai restrâns 1+1, care este o derivată a formatului anterior 5+2. Cel din urmă a devenit nefuncțional, după ce Federația Rusă a declanșat o invazie pe scară largă, în primăvara anului 2022, în Ucraina. Atât Federația Rusă, cât și autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului au pledat, în ultimul timp, pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2”.

Pe de altă parte, Ucraina, care face de asemenea parte din negociatori, a anunțat în repetate rânduri, după ce a fost invadată de Rusia, că nu se va așeza la masa de discuție cu „un stat agresor”, care „nu respectă dreptul internațional”. Kievul a precizat că respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova și vede soluționarea conflictului transnistrean doar printr-o soluție pașnică.

Analiștii politici susțin că, în ultimii 30 de ani, conflictul transnistrean a fost instrumentat de către Federația Rusă pentru „a-și crește influența în regiune și a exercita presiune asupra autorităților de la Chișinău”. Deși procesul de negocieri pe marginea acestui conflict a cunoscut anumite progrese de-a lungul timpului, nu au fost înregistrate rezultate notabile în direcția reglementării acestuia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult