Internațional

Volodimir Zelenski a recunoscut că trupele rusești au avansat în regiunea Harkov

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său zilnic că se duc lupte defensive acerbe în apropierea frontierei, iar satele trec din zona „gri” în zona de luptă. În ultimele două zile, Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a nouă sate pe direcția Harkov.

https://www.facebook.com/zelenskyy.official
Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official

„Luptele defensive continuă, lupte brutale pe o parte semnificativă a fâșiei noastre de frontieră. Există sate care de fapt din „zona gri” au devenit zonă de război”, a spus liderul de la Kiev, citat de RBC-Ucraina.

Potrivit lui Zelenski, situația nu este mai puțin acută în direcția Donețk, iar cea mai dificilă situație e în direcția Pokrovsk. „De asemenea, Limanskoie dură, direcția Vremia, Kramatorskoie, Kupyanskoie”, a spus el.

Anterior, situația din regiunea Harkov a fost descrisă ca fiind dificilă de către comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrskii. Acesta a raportat, de asemenea, „lupte fierbinți” în direcțiile Kupiansk, Pokrovskii, Severskii și Limansk.

Zelenski a anunțat la 10 mai despre ofensiva rusă din regiunea Harkov. În acest context, au început evacuările în zonele de frontieră ale regiunii.

La 11 și 12 mai, Ministerul rus al Apărării a raportat că nouă așezări din apropierea graniței cu regiunea Belgorod au fost preluate sub control în regiunea Harkov: Pletenevka, Borisovka, Ogurtsovo, Pîlnaia, Strelecea, Gatișci, Krasnoie, Morokhovets și Olenikovo. Anterior, în luna mai, Kotlearovka și Kislovka au fost luate sub control.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult