Externe

Kremlinul a explicat de ce l-a demis pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării. ISW: „Remanierile – semn de pregătire pentru un război prelungit”

Kremlinul a explicat numirea lui Serghei Șoigu – un aliat de încredere al președintelui rus Vladimir Putin – de la șefia Ministerului rus al Apărării prin dorința „de a reconstrui economia rusă”. Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că remanierile guvernamentale propuse în ajun de liderul de la Kremlin dovedesc că Federația Rusă se pregătește pentru un „război prelungit” în Ucraina – țară pe care a invadat-o militar în primăvara anului 2022.

„Este foarte important ca economia blocului de securitate să se integreze în economia țării, astfel încât să corespundă dinamicii momentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a fost întrebat de ce Vladimir Putin a decis să-l înlăture pe Serghei Șoigu și să-l numească, în locul lui, pe fostul vice-prim-ministru Andrei Belousov, scrie „Agenstvo”.

Peskov susține că bugetul Ministerului rus al Apărării și al blocului de securitate, care destul de recent era încă în jur de 3%, a ajuns deja la 6,7%. „Nu este încă o cifră critică, dar din motive bine cunoscute, din cauza circumstanțelor geopolitice bine cunoscute, ne apropiem treptat de situația de la mijlocul anilor 80, când ponderea cheltuielilor pentru blocul de securitate în economie a fost de 7,4%”, a adăugat Peskov.

Rusia a reușit să evite un declin economic grav în 2022, când a fost supusă unui val de sancțiuni occidentale, după ce a invadat militar pe scară largă Ucraina. Moscova a reușit să readucă economia țării la o creștere treptată, în 2023.

SW: „Remanierile din Ministerul rus al Apărării – semn de pregătire pentru un război prelungit”

Remanierile din Ministerul rus al Apărării și înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov indică faptul că președintele rus Vladimir Putin ia măsuri pentru a se pregăti pentru un război prelungit în Ucraina și confruntarea cu NATO în viitor, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului ( ISW) în ultimul său raport.

Potrivit experților, numirea lui Belousov în funcția de ministru al Apărării este un eveniment important în eforturile de a crea toate condițiile economice pentru un conflict prelungit.

„Belousov nu are experiență militară, dar acest lucru nu poate fi numit anormal - Șoigu nu avea nici o experiență în armată”, precizează ISW, citat de BBC.

Potrivit sursei, cei aproape zece ani ai lui Belousov ca ministru al dezvoltării economice și participarea la managementul diferitelor proiecte inovatoare, inclusiv dezvoltarea de drone, l-au pregătit să conducă un departament care, sub Șoigu, s-a confruntat cu acuzații de corupție și a fost supus unor critici usturătoare.

„Belousov are o reputație mai bună ca tehnocrat eficient, iar sursele spun că este în relații bune cu Putin. Probabil că Putin intenționează să folosească experiența lui Belousov pentru a unifica politicile militare și economice. Aceste eforturi indică faptul că Kremlinul continuă să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina”, conchide ISW.

Cine este Andrei Belousov, candidatul lui Putin la funcția de ministru al Apărării

Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost consilier al lui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie și Finanțe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică și Previziuni pe termen scurt și a lucrat la Academia de Științe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Științe, între 1981 și 2006.

În guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Belousov a mai ocupat funcția de șef interimar al Cabinetului de miniștri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mișustin a fost spitalizat din cauza infecției cu Coronavirus.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult