Internațional

SUA critică Israelul pentru modul în care duce războiul din Fâșia Gaza: „O pierdere oribilă de vieți omenești nevinovate”

Secretarul de stat Antony Blinken a formulat duminică unele dintre cele mai dure critici publice ale administrației Biden la adresa modului în care Israelul a condus războiul din Gaza, afirmând că tacticile israeliene au însemnat „o pierdere oribilă de vieți omenești nevinovate”, dar nu au reușit să neutralizeze liderii și luptătorii Hamas și ar putea genera o insurgență de durată, notează AP.

Reuters
Sursa: Reuters

Într-un interviu televizat, Blinken a subliniat faptul că Statele Unite consideră că forțele israeliene ar trebui „să plece din Gaza”, dar așteaptă, de asemenea, să vadă planuri credibile din partea Israelului pentru securitate și guvernare în teritoriu după război.

Hamas a reapărut în unele părți din Gaza, a spus Blinken, iar „acțiunile intense” ale forțelor israeliene în orașul Rafah din sudul țării riscă să lase cel mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu „cu mâinile în sân în fața unei insurgențe de durată”.

El a spus că Statele Unite lucrează de săptămâni întregi cu țările arabe și cu alte țări pentru a dezvolta „planuri credibile pentru securitate, pentru guvernare, pentru reconstrucție în Gaza, dar nu am văzut ca acest lucru să vină din partea Israelului. ... Trebuie să vedem și asta”.

Blinken a mai spus că, pe măsură ce Israelul se adâncește în Rafah, în sud, o operațiune militară ar putea „avea un succes inițial”, dar riscă să provoace „daune teribile” populației fără a rezolva o problemă „pe care amândoi vrem să o rezolvăm, și anume să ne asigurăm că Hamas nu poate guverna din nou Gaza”.

Mai mult de un milion de palestinieni s-au înghesuit la Rafah în speranța de a se refugia, în timp ce ofensiva israeliană a împins în Gaza. Israelul a declarat că orașul găzduiește, de asemenea, patru batalioane de luptători Hamas.

Conducerea războiului de către Israel, a spus Blinken, a pus țara „pe traiectoria, potențial, de a moșteni o insurgență cu mulți Hamas înarmați rămași sau, dacă pleacă, un vid umplut de haos, umplut de anarhie și, probabil, reumplut de Hamas. Am vorbit cu ei despre o modalitate mult mai bună de a obține un rezultat durabil, o securitate durabilă”.

Blinken a reluat, de asemenea, pentru prima dată în mod public de către un oficial american, concluziile unui nou raport al administrației Biden prezentat vineri în Congres, care a declarat că utilizarea de către Israel a armelor furnizate de SUA în Gaza a încălcat probabil dreptul umanitar internațional. De asemenea, raportul a declarat că condițiile de război i-au împiedicat pe oficialii americani să stabilească cu certitudine acest lucru în cazul unor atacuri aeriene specifice.

„Când vine vorba de utilizarea armelor, îngrijorarea cu privire la incidentele în care, având în vedere totalitatea daunelor provocate copiilor, femeilor, bărbaților, a fost rezonabil să se evalueze că, în anumite cazuri, Israelul a acționat în moduri care nu sunt în concordanță cu dreptul umanitar internațional”, a spus Blinken. El a citat „pierderea oribilă de vieți ale civililor nevinovați”.

Blinken a vorbit duminică cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, reiterând opoziția de lungă durată a SUA față de ceea ce este acum ofensiva israeliană în creștere în Rafah, având în vedere numărul de victime civile de acolo, potrivit relatării Departamentului de Stat a convorbirii.

Situația din Fâșia Gaza

Șapte luni de lupte și restricțiile israeliene asupra livrărilor de ajutoare au dus deja la foamete în nordul Fâșiei Gaza. Organizațiile umanitare spun că întreruperea aproape totală a livrărilor de alimente, medicamente și combustibil, precum și perturbarea provocată de ofensiva de la Rafah au făcut ca operațiunile umanitare din Gaza să fie în pragul colapsului.

Războiul a început la 7 octombrie, după un atac al Hamas împotriva Israelului care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice. Ofensiva israeliană a ucis peste 35.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult