INTERVIU// Vasile Șarban: Tindem spre creșterea exporturilor sau liberalizarea totală a comerțului dintre UE și R.Moldova
Ne îndreptăm spre o creștere a exporturilor sau chiar spre o liberalizare totală a comerțului cu Uniunea Europeană, pentru a asigura o piață pentru producătorul local, susține secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. În cadrul unui interviu oferit pentru Moldova 1, oficialul a anticipat un succes imens pe piața europeană dacă se va menține calitatea produselor, iar ministerul de resort va depune eforturi pentru a dezvolta horticultura și a valorifica oportunitățile existente.
Moldova 1: Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, producătorii de mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și struguri de masă vor putea exporta fără taxe și în cantități mai mari pe piața Uniunii Europene. Este o oportunitate uriașă pentru antreprenori, a apreciat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Potrivit lui, liberalizarea comerțului începând din 2022 a majorat considerabil exporturile de prune, struguri și cireșe, depășind cotele prevăzute. Dezvoltăm acest subiect cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, care este în legătură directă cu noi. Din datele prezentate de ministrul Economiei, vedem că, din 2022, de când au fost majorate cotele de acces fără taxe pe piața europeană pentru cele șapte categorii de produse, Republica Moldova a exportat cantități mai mari de mere, struguri, prune și cireșe. În cazul celorlalte produse și anume usturoi, suc de struguri și de roșii, care este tendința?
Vasile Șarban: Cu regret, producătorii nu preiau această oportunitate de a avea o piață absolut sigură și ca să producă mai mult usturoi, să producă tomate. În acest sens, Ministerul Agriculturii desigur că va depune toate eforturile ca să facem mai atrăgătoare aceste domenii, să le putem dezvolta și să putem valorifica această oportunitate. Deci noi am văzut acest salt care a fost în anul 2021 până în anul 2023, la nivel de export în cantitate. Pot să fac referire la niște cifre. Cireșe exportam 75 de tone în 2021, iar în 2023 deja - 2600 de tone. La prun, de exemplu, de la 27 000 am făcut saltul până la 60 000. Deci piața încă trebuie examinată, ocupată cu producția noastră. Mai mult ca atât, producția agricolă din Republica Moldova, mă refer la fructe, legume, ele sunt la mare căutare. Deoarece, odată ce au fost gustate, acei consumatori rămân în așteptarea altor cantități exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Noi vom avea un succes enorm dacă vom avea și o atitudine corespunzătoare.
Nu trebuie să ne bucurăm foarte mult că noi suntem pe primul loc la exportul de prune în Uniunea Europeană, dar trebuie să fim foarte atenți la producția pe care noi o livrăm într-acolo. Trebuie să menținem această calitate, trebuie să menținem aceste piețe la nivel de cantități. Deci, odată ce am penetrat piața, odată ce am făcut cunoscut consumatorul european cu fructele noastre, noi trebuie să-i menținem cu aceste fructe. Deci, indiferent ce s-ar întâmpla, noi trebuie să fim permanent prezenți pe aceste piețe.
Și, da, avem posibilitatea ca să exportăm mult mai mult. În Republica Moldova, dacă e vorba de prun, producem în jur de 100 de mii de tone. Ele nu sunt consumate toate în Republica Moldova, adică consumul intern nu este atât de mare. Respectiv, loc pentru export încă mai este. Mai mult ca atât. Noi și subvenționăm înființarea plantațiilor pomicole, inclusiv prunul, ca să lărgim suprafețele cu soiuri mai productive, cu soiuri cerute pe piețele de export. Deci trebuie să ducem lucrul și pe partea de usturoi, tomate, sucul de struguri. Și încă lucrul trebuie să-l ducem și pe partea de măr, dar la măr există și alte conjuncturi acolo. Deci, noi vorbim despre polonezi, noi vorbim despre italieni care au o producție destul de mare. Doar Polonia are peste 4,7 milioane de tone, ceea ce îi permite să aprovizioneze foarte bine piața europeană. Dar loc pentru producția noastră din Republica Moldova, cu alte calități gustative, este oricând.
Moldova 1: În cazul strugurilor, prunelor și cireșelor, au fost depășite cu mult cotele de export prevăzute. La cireșe, de exemplu, cu 92%, iar la prune chiar cu 300%. La modul practic, asta ar însemna că tot ce se exportă peste cota stabilită se taxează și ia în calcul Guvernul eventuale negocieri privind majorarea acestor cote?
Vasile Șarban: Deci cu siguranță noi vom relua aceste discuții. Sunt detalii diplomatice pe care noi le ținem la control și ne vom asigura ca producătorul autohton să aibă acces pe piața europeană.
Moldova 1: Care sunt perspectivele pentru consolidarea și extinderea acestei liberalizări temporare a comerțului în viitorul apropiat? Există posibilitatea ca aceasta să devină permanentă, așa cum este în cazul multor altor produse pe care Republica Moldova le exportă?
Vasile Șarban: Ne-am dori foarte mult. Deci, în primul rând, este o decizie a Uniunii Europene de a face liberalizată această piață la șapte produse, dar, în continuare, noi oricum vom negocia și vom tinde să asigurăm o piață pentru producătorul nostru autohton. Deci vom merge sau spre majorare de cote, sau spre liberalizare totală.
Moldova 1: Exporturile pe piața europeană sunt în constantă creștere. Republica Moldova profită pe deplin de potențialul acestei piețe? Și în ce măsură reușește să mențină competitivitatea pe termen lung a produselor moldovenești pe piața europeană?
Vasile Șarban: De asta și făcusem un apel către producători și nu doar producători, ci și exportatori, că trebuie să fim foarte atenți. Odată ce a fost posibil de căpătat această piață, noi trebuie să o ținem la un nivel foarte înalt. Trebuie să menținem acea calitate exportată, trebuie să menținem inofensivitatea produsului, să nu facem tratamentele contra bolilor, dăunătorilor cu orice preparat care ne vine în cap. Deci este o listă de preparate înregistrate în catalogul național, este o listă de substanțe active pe care noi am preluat-o ca țară - cea aprobată în Uniunea Europeană.
Sunt niște aspecte de care trebuie nemijlocit să ținem cont. Trebuie să ținem cont fiecare din cei care sunt implicați în tot acest lanț valoric, inclusiv pe partea de export. Responsabilitatea este foarte mare. Odată ce unul sau doi din exportatori vor face niște breșe, niște greșeli în tot acest export pe care ei îl vor face, riscăm ca țară în continuare să trecem la un alt nivel de risc sau la stoparea exportului către Uniunea Europeană.
Dar noi avem posibilitatea să mărim atât cantitățile, cât și suprafețele de cultivare în Republica Moldova ca să putem asigura producătorii noștri cu niște profituri sigure. Deoarece noi vorbim de o piață care are 500 de milioane de consumatori și ceea ce producem noi în Republica Moldova nu este atât de mult. Dar, de fapt, prunele au arătat că, chiar dacă nu sunt atât de multe, oricum, Republica Moldova este ceva care poate fi însemnat pe orice hartă a exportului.
De notat că Consiliul European a prelungit luni, 13 mai, liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate. Agricultorii care beneficiază de această liberalizare, începând din 2022, spun că piața europeană oferă mai multe oportunități.