Anca Dragu: Rata medie a inflației anuale va constitui în acest an 5%, în 2025 se va înregistra o scădere ușoară
Cetățenii Republicii Moldova nu simt efectul scăderii inflației din ultima perioadă. Prețurile la produsele alimentare și la utilități rămân destul de mari, susțin oamenii și spun că strâng cureaua pentru a face față cheltuielilor. Potrivit guvernatoarei Băncii Naționale, Anca Dragu, rata medie a inflației anuale va constitui cinci la sută în acest an, iar anul viitor se va înregistra o scădere ușoară.
Pentru unii cetățeni, prețurile la produsele alimentare, la facturi sau alte cheltuieli zilnice sunt accesibile. Ei zic că se trăiește bine în Republica Moldova, iar prețurile mari sunt influențate și de contextul regional.
„Toate au crescut câte un pic fiindcă au crescut în toată republica, războiul influențează negativ asupra tuturor evenimentelor și a relațiilor între oameni”.
„Sunt la unele produse prețuri mai mari, la altele mai mici, legumele de sezon sunt cam scumpe, dar asta e, mâncăm morcov, sfeclă în loc de castraveți, se vor mai ieftini și o să cumpărăm și castraveți. Pentru mine se trăiește bine în Republica Moldova dacă muncești bine”.
„La noi este bine, deoarece pensia mea și a soției ne ajunge. Mă gândesc însă la cei care au pensia câte 3000, 4000, noi o avem mai mare și ne este mai ușor”.
Potrivit datelor statistice, prețurile medii de consum s-au majorat cu aproape două la sută în luna aprilie comparativ cu aprilie anul trecut. Unii cetățeni spun că se descurcă destul de greu.
„Față de țările europene, la noi prețurile sunt mult mai mici, dar cu salariul este greu pentru cei din Moldova care au câte 5000-8000 de lei e greu, nu știu cum se decurcă. Peștele este la fel foarte scump. Nu poate oricine să își permită să își cumpere pește, de exemplu, înainte oricine mânca pește, dar acum este un deliciu”.
„Eu sunt în concediu de maternitate, lucrează doar soțul și cam greu ne descurcăm. Cresc prețurile, sunt mari mai ales la serviciile comunale. Mai ies și eu la lucru, chiar dacă sunt în concediu de maternitate, ies la lucru, o dată în săptămână lucrez și așa ne descurcăm”.
Mai mult, unii oameni ne-au spus că nu vor să acceseze credite, pentru că se tem că nu vor avea bani pentru a achita ratele.
„Stau departe de credite. Prețurile, drept să vă spun, sunt mari, dar cumva încercăm, părinții noștri s-au chinuit, ne chinuim și noi. Cum putem economisim”;
„Nu pot dormi noaptea când am datorii și cumpăr ceea ce îmi permit din salariu, fără credit”.
Iar vânzătorii susțin că prețurile destul de mari țin departe cumpărătorii.
„Peste hotare lumea trăiește mai bine, aici prețurile sunt mai mari, după salariile pe care oamenii le au prețurile sunt foarte mari, e greu, nu muncești, nu ai. Lumea vine, cumpără și nu aș spune că este vreo diferență de anul trecut, prețurile sunt tot așa”.
„Se mai mențin prețurile, deoarece e frig afară și nu reușește să se coacă căpșuna repede, se menține prețul, 40 de lei kilogramul la căpșune, 120 de lei kg la cireșe moldovenești. De la fiecare an diferă prețul. Dar o să scadă prețul, o să ajungă și la 10 lei”.
Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a anunțat că în acest an, rata inflației va oscila între 3,5 și 6,5 procente, adică în limita țintei de 5 la sută.
„Rata anuală a inflației va continua să scadă în primul trimestru de prognoză, după care va spori până la începutul anului viitor. Ulterior, va înregistra o diminuare ușoară până la sfârșitul orizontului de prognoză, respectiv trimestrul I din 2026, excepție trimestrul patru 2025 când va crește nesemnificativ”, a spus Anca Dragu.
Mai exact, Banca Centrală prognozează că, în primele trei luni ale anului viitor, ne așteaptă o inflație de cel mult 6,4 la sută, după care va coborî până la trei procente și jumătate.