Cultură

Meșterii populari se pregătesc de un târg ce va fi organizat la Chișinău, dar și de Festivalul Tradițiilor Românești din 17-19 mai

Dragostea de tradiții, munca migăloasă și măiestria de care dau dovadă atrag numeroși admiratori la târgurile și festivalurile ce au îmbogățit în ultimii ani agenda culturală a Republicii Moldova. La Festivalul Național de dans folcloric din Strășeni, expozițiile meșterilor populari au completat frumos evenimentul.

facebook/ Lidia Bojescu
Sursa: facebook/ Lidia Bojescu

„E simbolul Crucii, vedeți? E un dreptunghi...”

Lidia Bojescu din satul Mereni, Anenii-Noi, participă la majoritatea festivalurilor organizate în țară, la care vine cu valoroase piese de port popular.

„Deosebite sunt cămășile lucrate de mână, sunt țesute pe pânza mea, adică începând de la primul firișor și terminând cu brodatul!”

Scoarțele, țesute de Parascovia Pasat din Ustia, Glodeni, sunt apreciate pentru ornamentul deosebit și coloritul natural.

„Eu vin și arăt ceea ce îmi place mie, adică arăt lucruri executate tradițional, niște ornamente vechi. Sunt unica care confecționează așa covoare, am vrut să fie ecologice. Mai puțină vopsea, coloranți chimici.”

Încărcate de simboluri sunt și obiectele confecționate din paie de cunoscuta meșteriță de la Bălți, Eugenia Moldovanu.

„Am venit de la Bălți cu omuleți și cu această inimă, în care bat două clopote, adică clopotele a doi îndrăgostiți.”

Uniunea Meșterilor Populari numără 400 de artizani. Pentru ei, participarea la târguri este importantă din diverse motive.

„Sunt locurile unde noi le vindem, le expunem, unde ne văd și pe noi ca meșteri”, spune Parascovia Pasat.

„Dacă nu suntem chemați la expoziții, nimeni nu ne vede, dacă lumea nu ne vede - stăm acolo, în sat sau oraș, și nu ne știe nimeni. Tot în cadrul unor festivaluri mergem peste hotare!”, remarcă Eugenia Moldovanu.

„Când stai mereu în atelier, rămâi la nivelul la care ești, dar când mergi la expoziții, vezi diferite lucrări și asta e o inspirație! Expozițiile sunt și o sursă de existență. Sigur că noi nu așteptăm pensia, din contra, investim, facem investiții mari ca să producem ceva, dar se merită!”, conchide Lidia Bojescu.

La sfârșitul acestei săptămâni, meșterii populari vor participa la un târg care va fi organizat în centrul capitalei, dar și la evenimentele prilejuite de Ziua Internațională a Muzeelor. Iar 10 artizani de la noi vor fi prezenți alături de promotorii tradițiilor din România, la cea de-a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, care se va desfășura în perioada 17-19 mai la Gradina Botanică.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Eugenia Moldovanu
Sursa: facebook/ Eugenia Moldovanu

Citește mai mult