Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Sorin Ioniță: Partidul „Șor” reprezintă o amenințare. Se justifică o intruziune în forță

În comparație cu Germania, unde membrii Partidului Alternativa pentru Germania (AfD) sunt bănuiți de conexiuni suspecte cu Rusia și China, în cazul partidului condus de Ilan Șor, aceste legături sunt confirmate ca fiind administrate din fonduri ilegale. Expertul în politici publice, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum România, a explicat în emisiunea ÎN CONTEXT că regimurile din Est sunt vigilente cu privire la activitățile Kremlinului, iar în Republica Moldova „se justifică o intruziune mai în forță”, deoarece această formațiune reprezintă o reală amenințare.

Moldova 1: Partidul AfD, Alternativa pentru Germania, care a propus la europarlamentare doi candidați acuzați de legături dubioase cu Rusia și China, rămâne sub monitorizarea serviciilor speciale germane, potrivit deciziei Curții Superioare din Münster. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a desemnat AfD-ul drept partid extremist acum trei ani. Încheierea instanței le permite serviciilor intelligence să îi supravegheze pe membrii AfD și să recruteze informatori în interiorul partidului care se poziționează, de altfel, pe locul al 2-lea la intenția de vot. Ministra federală de Interne, Nancy Faeser, a declarat că agențiile de securitate protejează democrația. Mai mult, unul dintre liderii AfD este cercetat pentru simpatii naziste. Björn Höcke a fost audiat astăzi de Tribunalul din Halle și este acuzat că ar fi folosit un slogan nazist în timpul unui discurs electoral. El riscă cel mult trei ani de închisoare.

S-a conectat online Sorin Ioniță de la Expert Forum România. În contextul în care am discutat despre europarlamentare, aș vrea să vă întreb cât de probabil e scenariul ca Occidentul Europei să alunece spre dreapta extremă după acest scrutin, mai ales că este în joc și următorul val de extindere pe care se pare că îl prindem și noi, Republica Moldova, sau, cel puțin, vrem să îl prindem.

Sorin Ioniță: Pericolul nu e mare, depinde ce înțelegem prin alunecare. Există o tendință, vor lua cu siguranță mai multe voturi decât data trecută cei de pe extrema dreaptă. Diferit în diverse țări europene. Însă nu va fi așa o mare avalanșă de voturi pentu extrema dreaptă, pentru că Europa e destul de pestriță. Și ce se întâmplă într-un loc sau altul nu se întâmplă în toate țările. Germania e o țară importantă și AfD-ul e probabil cel mai vizibil, e liderul de trend în direcția asta. Însă ce trebuie știut este că acești suveraniști, extremiști de dreapta, iubitori de Putin, iubitori de Xi Jinping iar diferă de la țară la țară.

Ei sunt împărțiți în două. Deci, ce vom vedea în viitorul Parlament European vor fi de fapt două partide. Cea mai bună țară unde se poate vedea clivajul acesta este Italia, unde prima-ministră Giorgia Meloni conduce Partidul „Fratelli d'Italia”, care este unul din partidele suveraniste, iar colegul ei de coaliție - Salvini, e în celălalt. Ei fac Guvern împreună, dar Meloni e împotriva lui Putin și a Kremlinului. Salvini e iubitor de Putin și este cu doamna Marine Le Pen din Franța. Sunt două mari partide, iar doamna Giorgia Meloni e cu polonezii de dreapta conservatoare.

Vor fi și ei împărțiți în două și sunt teme importante care îi separă, una chiar am menționat-o: este atitudinea față de Kremlin. Și asta este foarte importantă pentru că războiul ăsta nu se termină curând și lucrurile astea îi vor despărții destul de mult. Deci e un semnal îngrijorător.

Sunt alte lucruri în sondajele de opinie care trebuie să ne îngrijoreze. De exemplu, tineretul european are o deplasare către extrema dreaptă. Se vede asta în Germania, în landurile din Est. Dar au apărut foarte multe articole în ultimele zile de analiză în care se vede că ei se duc ca un fel de vot de protest. Așa cum cu 20-30-50 de ani în urmă votau marxist, votau extrema stângă, din idealism. Acum, s-au mutat în partea cealaltă. Probabil că din aceleași motive. Așa înțeleg ei un vot antisistem. Stânga nu prea mai e la modă, stânga asta radicală, marxistă sau foarte ortodoxă. Și atunci tinerii se duc și ei unde văd un aer proaspăt.

În Germania sunt probleme. Tema principală este imigrația, cea care divide lumea și electoratul în Germania, și asta sigur că ajută AfD-ul, un partid ca AfD-ul care e suveranist și vine cu toate narativele astea conspirative cum o să ne invadeze nu știu cine din lumea a treia și o să îngroape Europa. Și noi o să mai rămânem trei și o să ne înlocuiască ei. Știți, teoria marii înlocuiri, ei sunt principalii exponenți.

Dar trebuie spus că Germania este și o țară foarte precaută și care are mecanisme constituționale, inclusiv implicând serviciile secrete, cum ați spus, de apărare a Constituției democratice, poate chiar mai solide sau mai intruzive decât în alte țări, de exemplu, Marea Britanie mai cu scepticism, pui serviciile secrete să monitorizeze partide? Nu. În Germania e luată în serios chestia asta, pentru că ei au istoria pe care o au pe extrema dreaptă și atunci totdeauna și curțile de justiție, și serviciile secrete apără Constituția.

Nu e de mirare că se uită peste umărul lor, la AfD, și le suflă în ciorbă. Nu e primul partid, cu ani sau zeci de ani în urmă erau alții, erau skinheads-ii, deci era fostul partid nazist, partid neonazist adevărat. N-are nicio legătură cu ăsta de acum, ăia n-au avut mare succes. Tot așa, erau monitorizați, au fost interziși. Se practică chestiile astea în Germania, care în lumea anglo-saxonă nu prea s-ar practica. A interzice un partid e o mare chestie. În Germania merge, dar nu s-a ajuns până acolo. Ce s-a decis astăzi este că vor continua monitorizarea și îi vor supraveghea pe ăștia, cum mai iau câte 10-20 de mii de Euro de la Putin. Ceea ce știm noi.

Moldova 1: Domnule Ioniță, dar cum se explică faptul că, de exemplu, în Europa de Est sau în Republica Moldova, România, dar vreau să mă refer la Republica Moldova pentru că noi am avut un precedent cu un partid declarat neconstituțional, care se află cumva în vizorul serviciilor speciale fiind suspectat de legături cu Moscova. Mai ales că vin alegerile și la Chișinău. De unde vine această diferență de percepție că în Germania ar fi bine, dar iată, în aceste țări din spațiul post-sovietic mereu există cumva o frică de depășire a unor atribuții sau de nerespectare a unor proceduri?

Sorin Ioniță: Nu, eu cred că situația e mult mai gravă în Republica Moldova, în primul rând, sau la noi, în România, dacă ar fi să fie, decât în Germania. Deci în Germania, dacă vreți, ei suflă în iaurt. Adică își iau maxime precauții din cauza istoriei pe care au avut-o există un mai mare grad de acceptare, cum să spun, de a te uita mai agresiv către partide. Dar nu se compară AfD-ul cu partidul lui Ilan Șor, nu poți să compari așa ceva. Păi ăia în Germania zic la vedere niște chestii, au luat niște bănuți… pe când aici nu sunt suspectați, aici legăturile sunt dovedite. E un partid condus din emigrație, cu bani negri, deci situația e mult mai gravă în Moldova, vreau să zic. Și e foarte justificată supravegherea și monitorizarea și cele ce s-au mai întâmplat. Inclusiv episoadele acelea de la Aeroport, cu oamenii care intrau cu bani prin buzunare. Păi, totuși, așa ceva nu se întâmplă în Germania.

E mult mai serios aici, e o amenințare mult mai mare și cred că regimurile din Est sunt justificate să fie cu ochii în patru cu ce se întâmplă din direcția Rusia. Mai ales Moldova, păi ce să discutăm? Uitați-vă ce se întâmplă în Georgia, o țară care acum 10 ani era cu o traiectorie mai bună decât Moldova către aderare și uitați-vă cum au reușit să o submineze - un partid împotriva votului și opiniei publice, opinia publică 80% în Georgia astăzi vrea Europa, votează cu Europa, iar regimul o trage în partea cealaltă! E clar că e un partid condus, tras cu sfoara din afară. De ce să ne ascundem de cuvinte?

Că așa e și Bidzina Ivanișvili, așa e și Ilan Șor și, probabil, mai sunt și alții. Nu sunt suspectați, sunt la vedere. Sigur că trebuie să mergi în justiție, să arăți, să probezi, dar nici să nu o facem pe proștii acuma și să ne facem că nu știm. Deci e război în Ucraina și ăștia se plimbă la Moscova și își fac fotografii cu Putin! Și bașcanca din Găgăuzia, și ăștia ai lui Ilan Șor! Păi asta nu mai e suspiciune. Deci, ce vreau să spun este că în Germania situația e mult mai puțin gravă decât în Moldova și că în Moldova se justifică o intruziune mai în forță.

Citește mai mult