Criza energetică din Republica Moldova: partidele critică guvernarea. Reacția PAS
Criza energetică din Republica Moldova, provocată de decizia concernului rus Gazprom de a sista livrarea gazelor, a divizat clasa politică de la Chișinău. În timp ce partidul de la guvernare acuză Kremlinul că ar fi declanșat în mod intenționat această criză, opoziția parlamentară și cea extraparlamentară aruncă săgeți mai ales la adresa puterii pe care o acuză de „incompetență”.
- Criza energetică în Republica Moldova // EXPLICĂM de ce a fost necesară instituirea stării de urgență în sectorul energetic
- EXPLICĂM // Cum se alimentează Republica Moldova cu gaze naturale și energie electrică
- Tarife mai mari la energie electrică: cât vor achita consumatorii casnici?
- Compensații după creșterea tarifului la lumină și căldură, în sezonul rece. Cum va ajuta Guvernul cetățenii
Kremlinul folosește șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a submina parcursul european al Republicii Moldova, a precizat președinta Maia Sandu după ce Gazprom a anunțat pe 27 decembrie că oprește livrările de gaze naturale către țara noastră.
Și premierul Dorin Recean a spus că „Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”.
În același timp, președinta Maia Sandu a anunțat pe 30 decembrie că a avut o discuție cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și șeful legislativului, Igor Grosu, despre situația energetică a Republicii Moldova. După întrevedere, șefa statului a spus că malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru sezonul de încălzire, iar autoritățile întreprind măsuri pentru furnizarea neîntreruptă a energiei electrice.
Pentru malul stâng, Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor afectați de criza energetică, susține președinta. În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că autoritățile nu vor permite o catastrofă umanitară în stânga Nistrului.
„Lucrăm deja pentru a aduce ajutor umanitar: generatoare, medicamente și alte resurse esențiale. Facem tot posibilul ca școlile să rămână deschise și copiii să-și continue studiile în siguranță. Asistența medicală rămâne accesibilă pentru toți cei care au nevoie de ea. Am asigurat accesul la servicii medicale de urgență, inclusiv prin intervențiile rapide ale ambulanțelor”, a menționat Vodă.
Federația Rusă folosește gazele naturale și regiunea transnistreană ca mijloace de presiune asupra Chișinăului. Opinia aparține președintelui Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur. Acesta a precizat că, în 2025, „prioritatea numărul unu a autorităților trebuie să devină interconectarea energetică totală a Republicii Moldova cu România. Aceeași părere o are și liderul CUB, Igor Munteanu, care susține că, fără presiunile Moscovei, această criză nu ar fi avut loc.
Între timp, reprezentanții unor partide extraparlamentare acuză guvernarea de „incompetență” și de „lipsă de coordonare în gestionarea crizelor”. Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, tot el primar de Chișinău, a criticat puterea pentru scumpirea tarifelor la energia electrică, precizând că este o „presiune enormă pentru cetățeni, Administrațiile Publice Locale și agenții economici”.
Iar președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a afirmat că cetățenii moldoveni se confruntă cu scumpiri devastatoare la energia electrică, gazele naturale și căldura centralizată din cauza „actualei guvernări incapabile să gestioneze criza”: „Trebuie organizate alegeri parlamentare și format un guvern din profesioniști, care să lucreze pentru binele oamenilor, nu împotriva lor”.
Și fostul președinte Igor Dodon a declarat că „situația poate fi schimbată prin schimbarea puterii ca urmare a alegerilor parlamentare”: „Ruperea relațiilor Moldovei cu „Gazprom” va duce la creșterea tarifelor la energie electrică și gaze nu doar în următoarele două luni, ci pe tot parcursul anului 2025. Guvernul spune că trebuie să avem răbdare o lună sau două și situația se va îmbunătăți, dar aceasta nu este adevărat. Ne așteaptă vremuri foarte grele”.
Teleradio-Moldova a solicitat un comentariu la aceste acuzații, însă purtătoarea de cuvânt a partidului PAS, Adriana Vlas, a relatat că nu comentează.
De precizat că și autoritățile separatiste susțin că Chișinăul s-ar face responsabil de această criză și că și-ar fi abandonat până și cetățenii din Zona de Securitate.
Concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024. Starea de urgență a fost instituită, pe 11 decembrie, și de administrația de facto de la Tiraspol.