Internațional

SUA au avertizat Georgia să nu se alăture Moscovei împotriva Occidentului

Statele Unite avertizează Georgia și amenință cu tăierea finanțărilor, după ce Parlamentul de la Tbilisi a votat în lectură finală proiectul privind agenții străini. Oficialii americani spun că această lege ar reprezenta un alt punct de cotitură în istoria fostului stat sovietic. Între timp, mii de georgieni s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva acestei legi. Potrivit presei internaționale, unii manifestanți au fost arestați, iar alții au fost bătuți de poliție. Mai mult, aceștia au încercat să doboare barierele din fața Legislativului și au vopsit pereții clădirii cu spray.

SUA avertizează Georgia să nu devină un adversar al Occidentului dacă se aliniază din nou Moscovei. Secretarul de stat adjunct al SUA, Jim O'Brien, a declarat în acest sens că vor exista restricții, inclusiv financiare. Asta în condițiile în care Statele Unite au investit miliarde de dolari pentru reconstrucția Georgiei după căderea Uniunii Sovietice.

„Dacă legea va depăși limitele și normele Uniunii Europene, dacă va fi subminată democrația și va fi aplicată violența împotriva protestatarilor pașnici, atunci vor exista restricții din partea Statelor Unite. Vor fi restricții financiare și de călătorie pentru acei indivizi și familiile lor responsabile de acele acțiuni”, a declarat Jim o„Brien, secretar de stat adjunct al SUA.

Între timp, la Tbilisi continuă protestele. Oamenii, nemulțumiți din cauza adoptării controversatului proiect de lege, spun că vor continua manifestațiile. Georgienii sunt de părere că proiectul va afecta speranțele țării de a adera la Uniunea Europeană.

VOX:

„Noi suntem astăzi aici pentru a ne proteja viitorul, pentru a ne proteja dreptul la vorbire, la libera exprimare și drepturile fundamentale care guvernează toate societățile democratice din întreaga lume. Eu cred că acest lucru este extrem de important în apărarea libertăților”.

„Personal, sunt cercetător. Lucrez ca istoric pentru una din organizațiile neguvernamentale, un ONG cu sediul la Tbilisi. Și după ce ei au aprobat legea, sunt considerat un agent străin aici. Stau aici în calitate de agent străin”.

Președintele georgian, Salome Zurabișvili, a declarat că își va folosi dreptul de veto pentru a respinge proiectul de lege, care impune ONG-urile și organizațiile media care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine".

Citește mai mult