Internațional

Blinken a declarat despre necesitatea mobilizării în Ucraina, numind-o „o decizie dificilă, dar necesară”

„Apărătorii care au ținut atât de curajos linia de mai bine de doi ani au nevoie de ajutor. Au nevoie de odihnă”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken în cadrul unui discurs ținut în fața studenților de la Universitatea din Kiev. Institutul Politehnic „Igor Sikorski”, transmite UNIAN.

El a explicat că această decizie va rezolva două probleme: asigurarea armatei cu personal militar suplimentar pentru a lupta cu forțele invadatorilor ruși, precum și întărirea apărării, crearea mai multor unități și lupta împotriva agresorului.

„Obiectivul nostru comun acum este să oferim Ucrainei rezistență și un avantaj strategic distinct, astfel încât Ucraina să poată reuși pe câmpul de luptă nu numai astăzi, ci și să descurajeze și să se apere împotriva atacurilor în viitor”, a subliniat Blinken.

Fiecare a 10-lea bărbat din Ucraina de vârstă corespunzătoare ar putea fi înrolat

După intrarea în vigoare a noii legi a mobilizării în Ucraina, fiecare al 10-lea bărbat de vârsta corespunzătoare poate fi înrolat, a estimat fostul președinte al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, expertul militar Vladislav Seleznev.

*„Chiar dacă presupunem, conform declarației fostului comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Zalujnîi, că nevoia de recrutare în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei este de 500 de mii, reiese că fiecare al 10-lea poate fi mobilizat pentru a îmbunătăți situația de pe front. Având în vedere că nu există o altă cifră, urmează să ne orientăm spre aceasta”, crede el.

Militarii ucraineni s-au retras din Volceansk și Lukianțev

Forțele armate ale Ucrainei s-au retras pe poziții mai avantajoase în zonele Volceansk și Lukianțev, regiunea Harkov, potrivit unui raport al Statului Major.

„În anumite zone, în zonele Lukianțev și Volceansk, ca urmare a operațiunilor de foc și asalt inamice, pentru a salva viețile militarilor noștri și a evita pierderile, unitățile au manevrat și s-au mutat în poziții mai avantajoase”.

*Lupta continua. Unitățile ucrainene nu permit ocupanților ruși să câștige un punct de sprijin”, se spune în mesaj.

ISW: Ofensiva rusă în regiunea Harkov a încetinit

Institutul pentru Studiul Războiului notează că, în ultimele 24 de ore, ritmul ofensivei ruse din nordul regiunii Harkov a încetinit. Scopul ocupanților nu este să pătrundă adânc în regiune, ci să creeze o „zonă tampon” de-a lungul graniței internaționale.

Statul Major ucrainean a anunțat că forțele ucrainene au început „curățarea” localității Volceansk din regiunea Harkov, lovind grupuri vizibile de asalt rusești din zona populată.

În același timp, mai multe surse ruse și ucrainene au raportat că militarii ruși folosesc noi tactici în această direcție - grupuri mici de asalt de până la cinci persoane pătrund în pozițiile ucrainene și apoi se combină cu alte grupuri mici de asalt într-o forță de atac mai mare. În Volceansk, o dronă a filmat cum invadatorii foloseau exact această metodă.

Analiștii ISW consideră că tacticile micilor grupuri de asalt ar putea crește pierderile rusești de forțe și echipamente și ar putea încetini ritmul general al ofensivei ruse în această direcție. Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-maior Anatoli Barghilevici, a sugerat că forțele ruse au pierdut până la 1.740 de soldați în această direcție doar în ultimele 24 de ore.

„Dacă ritmul operațiunilor rusești rămâne relativ mai lent, forțele ruse se vor concentra probabil pe consolidarea de noi poziții și pe crearea unei prezențe laterale în regiunea Harkov prin unirea forțelor pe Lipțî și Volceansk și crearea unei „zone tampon” în zona de frontieră, mai degrabă decât deplasându-se mai departe în regiunea interioară”, a remarcat ISW.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult