Politic

Cehia sprijină parcursul european al Republicii Moldova

Republica Cehă va ajuta Parlamentul de la Chișinău în procesul de pregătire pentru lansarea oficială a negocierilor de aderare, a afirmat președintele Legislativului Igor Grosu în cadrul unei conferințe comune cu președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, aflat în vizită la Chișinău. Alte subiecte abordate au fost securitatea din regiune, combaterea propagandei ruse care vizează cele două țări, dar și efectelele negative ale războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, mai spune Igor Grosu.

„Vom fi ajutați în procesul de pregătire a Parlamentului Republicii Moldova în lansarea negocierilor. De asemenea am făcut un schimb de opinie privind tactica și strategia de interferență a Federației Ruse împotriva țărilor noastre vorbim aici de influențe de ordin hibrid, campanii de dezinformare, tentative de corupere a alegătorilor a politicienilor și cum mai bine putem prin cooperare să răspundem acestor atacuri de ordin hibrid”, a declarat Igor Grosu.

La rândul său, Președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil a apreciat faptul că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în procesul de aderare la Uniunea Europeană și ne-a asigurat că Cehia va susține țara noastră pe drumul integrării europene.

„Acum 20 de ani a fost luată o hotărâre foarte curajoasă din partea țării membre ale Uniunii Europene de atunci. Într-o singură zi numărul țărilor membre ale blocului comunitar s-a mărit practic dublu, de la 15 la 25. Eu sunt convins personal că în următoarea perioadă ar trebui să fim în stare să adoptăm o asemenea hotărâre curajoasă ca să acceptăm în Uniunea Europeană mai multe țări, și una dintre acestea, după părerea mea este Republica Moldova”, a menționat Miloš Vystrčil.

Amintim că, acum un an, premierul ceh Petr Fiala, aflat în vizită la Chișinău a promis că țara sa va oferi în continuare sprijin Republicii Moldova în mai multe domenii, inclusiv în cel al apărării și securității. Astfel, în luna august, în țara noastră a fost inaugurat oficiul unui atașat militar al Cehiei pentru a putea aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul apărării. Republica Moldova a beneficiat din partea Cehiei de peste 50 de proiecte, în valoare de 14 milioane de euro.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Cehă au fost stabilite la 1 iunie 1992.

Citește mai mult