Internațional

„Situația este critică”. Kievul se retrage în „anumite zone” din calea ofensivei ruse în Harkov

Armata ucraineană a anunțat în noaptea de marți spre miercuri că s-a repliat pe frontul de nord ”în anumite zone, în apropiere de Lukianți și Vovceansk”, în regiunea Harkov, unde Rusia a lansat o ofensivă la 10 mai, și că ”bătălia continuă”, relatează AFP.

„În anumite zone, în apropiere de Lukainți și Vovceansk, în urma unor tiruri inamice și unui asalt al infanteriei, unitățile noastre au manevrat către poziții mai favorabile, pentru a salva viețile militarilor noștri și a evita pierderi. Bătălia continuă”, a anunțat pe rețele de socializare Statul Major ucrainean.

La Vovceansk - cea mai mare localitate vizată în atacul rus în curs -, situația este ”critică”, a recunoscut marți șeful Administrației Militare, Tamaz Gambarașvili, evocând „bombardamente constante” și confruntări armate „în apropierea orașului”.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, Rusia obține „succese tactice” prin cucerirea a aproximativ 30 de sate. Aproximativ 7.000 de persoane au fost evacuate.

Această operațiune alimentează temeri cu privire la o străpungere rusă a trupelor ucrainene, care duc lipsă de resurse și se află sub presiune pe fronturile de est și sud.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care era așteptat la Madrid într-o vizită oficială, și-a anulat vizita în Spania, potrivit presei spaniole, o informație confirmată de programul oficial al palatului regal spaniol. Presa spaniolă scrie că Volodimir Zelenski a luat această decizie din cauza noii ofensive ruse în nordul Ucrainei.

Volodimir Zelenski și premierul spaniol Pedro Sánchez urmau să semneze în cadrul acestei vizite, potrivit cotidianului El Pais, un Acord bilateral de securitate menit să garanteze susținerea militară a Kievului de către Madrid.

Citește mai mult