Social

Peste 4 600 de cazuri de violență, raportate în Republica Moldova în primele luni ale anului 2024

De Ziua Internațională a Familiei, în Republica Moldova a fost lansată Campania „Siguranța familiei tale contează! Informăm, Educăm. Protejăm”. Scopul acesteia este implementarea acțiunilor de informare și sensibilizare a societății despre fenomenul violenței în familie, încurajarea victimelor să raporteze despre actele de violență, dar și consolidarea încrederii în autorități. Astfel, în perioada 15 mai-15 iunie, oamenii legii vor merge în instituțiile de învățământ din țară pentru a promova și informa elevii despre riscurile violenței în familie.

În cadrul evenimentului de lansare a fost semnat un acord de colaborare încheiat între Inspectoratul General al Poliției și Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, care are scopul unui parteneriat activ în diminuarea în continuare a acestui fenomen nociv și sporirea securității în rândul cetățenilor.

Această campanie urmărește lucruri bune pentru o societate informată și educată, acolo unde nu o să avem riscuri, consecințe și cazuri de violență. În acest sens, reamintesc că în cadrul Inspectoratului General al Poliției a fost creat Centrul de Justiție Familială care asigură suport victimelor violenței în familie. În perioada anilor 2020-2023, au fost înregistrate peste 15 000 de cazuri de violență în familie, printre care o mare parte au avut consecințe grave. În primele luni ale anului 2024, constatăm că avem peste 4 600 de sesisări. Campania urmărește o sesizare masivă în rândul societății, o informare a cetățenilor, atât a agresorilor, dar și în rândul celorlalte categorii de cetățeni. Aceste persoane trebuie să informeze organele de drept pentru a interveni acolo unde există violență”, a spus șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor, Viorica Țîmbalari, a spus că este important ca fiecare familie din Republica Moldova să locuiască în siguranță și bunăstare.

Familia este locul unde învățăm valori, norme sociale și abilități de viață. Siguranța și starea de bine în fiecare familie trebuie să fie prioritară pentru noi. Ne dorim ca femeile și fetele din Republica Moldova să aibă încredere în autorități atunci când se vor adresa, iar noi, ca sistem, să le răspundem corespunzător”.

Campania a fost lansată în comun cu partenerii de dezvoltare: Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în familie, UN Women Moldova, Centrul Internațional „La strada”, Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova, A.O. „Didactica Aplicată”, SRL „VENDOSTAR”, A.O. „Artemida”, A.O. „CeNeFacem”, Centrul de Drept al Femeilor, Ambasada SUA, Inspectoratul Național de Probațiune, reprezentanți ai programelor de protecție și ai structurilor internaționale etc.

Citește mai mult