Social

Evoluții contradictorii în justiție. Numirea unui nou procuror general și evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor

În timp ce autoritățile spun că încearcă să convingă instituțiile europene să organizeze conferința interguvernamentală de deschidere oficială a negocierilor de aderare până la finele lunii iunie, în justiție au loc evoluții contradictorii. Acestea vizează tocmai restanțele pe care le mai are Republica Moldova ca să obțină o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene. Este vorba despre evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care continuă însă pe fundalul unor critici amplificate după demisia unei membre a Comisiei Vetting. O altă restanță este numirea unui nou procuror general.

Etapa de depunere a dosarelor în concursul pentru alegerea unui procuror general a luat sfârșit. Pe ultima sută de metri, patru persoane și-au depus candidaturile, ceea ce face posibilă continuarea procesului de selectare a viitorului procuror. Este vorba despre adjunctul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, dar și despre procurorul general interimar Ion Munteanu. La fotoliul de procuror general mai aspiră procurorul Alexandru Cernei și un fost lector universitar, Grigore Vornicescu. CSP are la dispoziție 20 de zile pentru a examina dosarele și pentru a stabili data pentru proba interviului.

„Urmează să solicităm organelor de control ANI, SIS, CNA avizele, inclusiv evaluarea integrității și chestiuni în domeniul securității naționale. Avem termen 20 ca să stabilim admisibilitatea dosarelor”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concursul pentru selectarea procurorului general, pe 15 aprilie, după ce primul exercițiu a eșuat. Numirea unui nou procuror general este una din condițiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a începe negocierile de aderare. O a doua restanță este evaluarea judecătorilor și procurorilor. Pe ambele trebuie atinse progrese, până la finele lunii iunie, când ar putea avea loc conferința interguvernamentală de deschidere a negocierilor, a subliniat negociatorul-șef în procesul de aderare, Cristina Gherasimov.

„În funcție de cum vom fi evaluați de către Comisia Europeană și cum vom fi evaluați de către statele membre, în baza raportării comisiei către statele membre, o să cunoaștem dacă o să avem această conferință sau nu. La moment este prematur să vă dau un răspuns ferm”, susține negociatorul-șef în procesul de aderare, Cristina Gherasimov.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a dat asigurări că evaluarea extraordinară continuă, în ciuda rezistenței, și că procesul nu este afectat de demisia unei membre a Comisiei Vetting, Tatiana Răducanu.

„Asta nu afectează în niciun fel procesul de Vetting. Reiterez faptul că noi avem trei comisii care fac evaluarea extraordinară, sunt trei comisii independente și care sunt un organ colegial. Toate deciziile se fac colegial. Cu siguranță, sunt semnale de rezistență și tentative de a discredita aceste reforme”.

Judecătoarea Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile Pre-vetting și Vetting ieri, în urma unei scrisori, scursă în presă, în care șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin o suspectează, în cadrul unei investigații penale, că ar avea legături și ar acționa în interesele fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon. Acuzațiile au fost respinse de magistrată.

Confirmând autenticitatea scrisorii, Dragalin a spus că scopul a fost să prevină un risc pentru sistemul justiției și nicidecum să discrediteze procedurile de Vetting și Pre-vetting, a căror oponentă se declară.

De cealaltă parte, Centrul de Resurse Juridice a subliniat, într-o declarație, că pornirea de către procurorii anticorupție a unui proces penal care vizează un membru al Comisiei de Vetting este ilegală, ca și scurgerea datelor din investigațiile penale.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult