Protest în fața Parlamentului: mai mulți activiști au cerut drepturi egale pentru animale
Activiștii pentru protecția animalelor cer revizuirea legii cu privire la drepturile acestora, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor tuturor animalelor, nu doar ale celor de companie. Într-o acțiune de protest organizată în fața Parlamentului, apărătorii animalelor au declarat că proiectul ajuns pe masa deputaților este unul incomplet și reprezintă o amenințare gravă pentru animale, lipsindu-le de drepturile esențiale.
Reprezentații organizațiilor pentru protecția animalelor, dar și voluntarii care au protestat astăzi, sunt nemulțumiți de excluderea prevederilor privind eliminarea controlului public și a interdicției privind delfinariile, dar și lipsa sprijinului financiar pentru adăposturi.
„Am venit să solicităm ca legea să fie revăzută și să revenim la proiectul inițial în care erau articole care sunt esențiale pentru această lege ca ea să fie funcțională și să protejeze într-adevăr animalele.”
„Din păcate, toată istoria asta nu este de ieri, ea durează de un an și jumătate, când am cerut de la diferite autorități ca să fie revăzută această lege. Au rămas practic surzi la toate cerințele noastre până am ajuns că ei au mai tăiat această lege”, a declarat activista civică pentru drepturile animalelor, Anastasia Cozlovschi.
„Mi-am luat liber de la lucru, pentru că totuși este zi lucrătoare, doar ca să demonstrez că sunt oameni care se interesează de acest subiect, majoritatea de aici, voluntar rezolvă problemele pe care statul ar trebui să le rezolve, cum ar fi sterilizarea animalelor, adoptarea, dar nu este posibil ca 10 oameni să facă curat în toată țara, e nevoie de lege.”
„Timp de un an și jumătate, cu noi nu a fost făcută nicio ședință seriosă, unde noi, câte un punct, să revizuim toată legea, cu experți internaționali, ca legea să fie lucrativă, pentru că în acest moment nici poliția, nici ANSA, din păcate, nu protejează animalele și ele sunt lăsate fără voie și fără protejare”, a specificat expertul în protecția animalelor, Karl Luganov.
Unul din autorii proiectului, însă, îi contrazice pe protestatari. Deputata Iulia Dascălu susține că multe propuneri contravin unor acte normative, așa că acestea au fost adaptate și dă asigurări că pentru lectura a doua va ține cont și de propunerile organizațiilor privind protecția animalelor.
„N-am tăiat practic nimic, a fost adaptat la acele acte normative. Ei au înaintat multe propuneri pentru lectura a doua și au înțeles că se vor regăsi în prima lectură. Toate schimbările și propunerile vor fi pentru lectura a doua. Cred că o să luăm două luni la dispoziție ca să lucrăm cu aceste propuneri”, a declarat deputata PAS, Iulia Dascălu.
De menționat că, în prezent, în țara noastră nu există o abordare uniformă privind standardele în domeniul asigurării bunăstării animalelor. Deși legislația penală și contravențională prevede sancțiuni pentru actele de cruzime față de animale, lipsesc reglementările privind stabilirea clară a atribuțiilor autorităților locale și centrale în domeniul protecției animalelor.