Social

Statistică îngrijorătoare // Tot mai puțini copii se nasc în Republica Moldova

Se nasc tot mai puțini copii în Republica Moldova. Asta arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut, s-au născut cu aproximativ trei mii de copii mai puțin decât în 2022. Specialiștii spun că factorii principali ar fi căsătoriile la o vârstă mai mare și exodul populației, iar urmările acestei situații sunt îngrijorătoare.

Pe Ana Bernic, în vârstă de 28 de ani, am întâlnit-o la locul de joacă împreună cu fiul ei de un an și jumătate. Tânăra mamă mai are și o fată în vârstă de patru ani. Întrebată dacă se mai gândesc împreună cu soțul la încă un copil, ea ne-a spus că deocamdată au decis să se oprească la doi copii.

Este o relație foarte frumoasă, dar eu am ajutor, mama pe mine mă ajută pentru că lucrez full time și, respectiv, mi-i ușor, adică nu am simțit greutăți, când ai ajutor”, a spus Ana Bernic.

Dorin Turculeț este tată a doi copii, la fel, de un an și de patru ani.

Cred că ne oprim la doi pe moment, nu știu, vedem cum pe viitor, dar, până când, doi. - Cu doi copii cum vă descurcați? - Păi cum, e greu, dar ne descurcăm, noi am vrut, noi îi creștem”.

Stând de vorbă cu alte mămici, am aflat părerea lor despre numărul scăzut de nașteri.

Cred că mulți oameni se gândesc că nu vor putea să ofere condiții bune pentru copiii lor și să le ofere un viitor bun, de aceea ei decid că vor avea doar un copil”.

Condițiile oferite pentru copii, mămici, condițiile de studii, grădinița, costurile care sunt suportate de fiecare familie cred că sunt mari, de aceea și mai mult analizează această șansă de a avea copii. Dumneavoastră sunteți mamă la un copil sau mai aveți? - Doi copii. - Și ce vârstă au ei? - Șapte și doi”.

Eu am doi copii, sunt mamă a doi fii frumoși. Primul are șase ani, al doilea doi ani”.

Demograful Valeriu Sainsus a subliniat factorii care duc la o scădere a nașterilor și cum ar putea fi rezolvată această problemă.

S-a mărit mult vârsta de căsătorie, ceea ce înseamnă că noi de pe pozițiile de perspective demografice ne așteptăm ca numărul de copii per familie să fie unul sau chiar mai puțini pentru că, cu cât vârstă de căsătorie e mai mare, cu atât numărul de copii este mic în familie, un alt factor ar fi și emigrația excesivă. Totuși în Republica Moldova sunt necesare și politici direcționate pe dimensiunea familiei, care ar aduce dividendul economic la toți membrii familiei și bunăstarea lor”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2023, în Republica Moldova s-au născut aproximativ 24 de mii de copii.

Citește mai mult