Politic

Moldovenii, așteptați la urne pe 20 octombrie. Deputații au ales data alegerilor prezidențiale

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie. Decizia a fost aprobată în ședința plenară a Parlamentului din 16 mai, cu votul a 56 de deputați. Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor opoziției parlamentare. În semn de protest deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.

În Constituția Republicii Moldova scrie clar că data alegerilor prezedențiale este aleasă de Parlament doar după ce această funcție devine vacantă. Argumentele că în anul 2020 a trecut nu este unul juridic ca să încălcați Constituția. Mai mut, noi vedem cum reprezentanții puterii refuză să asculte opinia juridică a Parlamentului”, a spus comunista Doina Gherman de la tribuna Parlamentului.

În replică, deputata PAS a spus că opoziția face show-uri în plenul Parlamentului.

Noi nu vom permite să ofensați președintele R. Moldova, datorită președintei Maia Sandu, Moldova stă dreaptă și noi nu vă vom permite vouă să vă faceți interesele financiare, criminale și politice a Kremlinului. R. Moldova va ajunge în UE în frunte cu președinta Maia Sandu”, a spus deputata PAS, Doina Gherman.

Precizăm că, potrivit legislației electorale, data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre de Legislativ, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. De asemenea, scrutinul prezidențial se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, dar nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție. În acest context, s-a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe data de 20 octombrie 2024.

Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează al doilea tur în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat câștigător cel care câștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin.

Poate fi ales Președinte al Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat.

Amintim că la trei ani de la învestirea sa în funcție, președinta Maia Sandu, a anunțat că va candida pentru un nou mandat.

Și fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din acest an. Acesta ar urma să participe la scrutin în calitate de candidat independent. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate de la la Rlive TV.

Un alt politician care și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale este fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. Acesta, la fel, intenționează să candideze la funcția de președinte în calitate de candidat independent.

Citește mai mult