Maia Sandu susține că mai mulți procurori și judecători din R. Moldova ar colabora cu Kremlinul: „Vor să răstoarne guvernarea și să oprească reforma”
Reforma justiției – unul din cele mai ambițioase angajamente asumate de Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană – avansează cu pași mici, recunoaște președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului susține că de vină ar fi, inclusiv, rezistența „oamenilor corupți” din sistem. Maia Sandu a dat asigurări, în cadrul unei emisiuni de la postul TV8, că procesul de reformare a justiției va continua, în ciuda rezistenței.
Președinta țării susține că justiția din Republica Moldova „este independentă de politic”, la acest moment, însă „ineficientă”, din cauză că în sistem ar mai exista oameni corupți. Șefa statului a reiterat, în acest context, importanța curățării întregului sistem.
„Și puterea, și cetățenii, au aceleași așteptări de la sistemul de justiție. Sunt 2 lucruri pe care le așteptăm: să vedem corupții sancționați și banii recuperați. De calitatea activității procurorilor și de corectitudinea deciziilor judecătorilor depind aceste rezultate. (…) Întreg sistemul trebuie să înceapă să funcționeze mai bine, pentru că până acum rezultatele sunt foarte puține. Nu zic că nu sunt deloc, dar sunt foarte puține”, a declarat președinta Maia Sandu.
Șefa statului susține că s-ar opune reformei justiției inclusiv unii procurori și judecători care ar „colabora deschis” cu „grupări criminale organizate”, inclusiv cu Kremlinul. Scopul acestora, spune Maia Sandu, este de a „răsturna guvernarea” de la Chișinău, de a „opri reforma justiției”, pentru ca, în rezultat, să poată rămâne în sistem.
„Acești oameni, se pare, nu au nici elementarul simț al supraviețuirii, pentru că își imaginează că dacă o să colaboreze cu hoții și Kremlinul lucrurile o să fie așa cum au fost în ultimii 30 de ani – o să-și vândă deciziile, o să-și umple buzunarele, o să-și construiască palate. Vreau să le spun că cei care îi așteaptă pe ruși și care sunt gata să ajute Kremlinul să oprească reforma și să răstoarne guvernarea, trebuie să știe că situația nu o să fie așa cum a fost în ultimii 30 de ani pentru ei și pentru toată țara, o să fie așa cum este azi în Donbass (n. red: regiune a Ucrainei anexată ilegal de Federația Rusă) și pe unde au ajuns rușii”, a mai declarat președinta țării.
În ceea ce privește alegerea unui nou procuror general, președinta a menționat că se așteaptă ca la conducerea Procuraturii Generale să vină un om integru și curajos, care să-și asume „reformarea din temelie” a sistemului procuraturii.
De menționat că, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, o prioritate este reformarea justiției. Autoritățile de la Chișinău și-au asumat curățarea sistemului prin evaluarea externă a procurorilor și a judecătorilor, precum și prin numirea unui procuror general, funcție devenită vacantă după ce fostul șef al PG Alexandr Stoianoglo a fost demis din această funcție.