Internațional

Meta, în vizorul UE: Facebook și Instagram vor fi investigate de Comisia Europeană privind riscurile legate de „protecția copilului”

Comisia Europeană a anunțat joi că a deschis o investigație asupra companiei Meta în legătură cu protecția minorilor pe platformele sale Facebook și Instagram, transmite DPA, citată de Agerpres.

Investigația este legată de temeri că platformele Facebook și Instagram „ar putea exploata slăbiciunile și lipsa de experiență a minorilor și le-ar putea induce adicții comportamentale”, conform unui comunicat de presă al Comisiei. O altă îngrijorare este legată de efectul „de vizuină de iepure care te atrage spre din ce în ce mai mult conținut deranjant", conform unui oficial din partea Comisiei. Executivul UE este de asemenea îngrijorat în legătură cu accesul minorilor la conținut neadecvat, precum și cu privire la protecția vieții private.

Investigația va verifica și dacă Facebook și Instagram respectă legea europeană privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), o lege care impune platformelor online mari să evalueze și să limiteze anumite riscuri legate de utilizarea serviciilor oferite, în special în cazul copiilor.

„Nu suntem convinși că Meta a făcut suficient pentru a se conforma obligațiilor ce rezultă din DSA - să atenueze riscul de efecte negative asupra sănătății fizice și psihice a tinerilor europeni pe platformele sale Facebook și Instagram", a susținut printr-o postare pe X comisarul european pentru piață internă Thierry Breton.

Un oficial din cadrul CE a explicat că „efectul vizuină de iepure" este creat atunci când algoritmii unei platforme „le oferă utilizatorilor un anumit tip de conținut - spre exemplu conținut ce poate conduce la depresie sau care oferă imagini și așteptări nerealiste cu privire la corp - care favorizează problemele de sănătate psihică la copii".

Meta ar putea să se confrunte cu dificultăți și în ceea ce privește folosirea unor instrumente pentru verificarea vârstei care să fie „rezonabile, proporționale și eficiente" pentru a-i împiedica pe copii să acceseze conținuturi interzise minorilor, se mai arată în comunicatul CE.

Comisia va investiga, de asemenea, și dacă Meta nu respectă „obligațiile ce-i revin prin DSA de a aplica măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță și securitate pentru minori".

Executivul UE va acorda o atenție deosebită setărilor implicite de confidențialitate pe care le au Facebook și Instagram pentru minori, precum și în ceea ce privește "proiectarea și funcționarea sistemelor de recomandare" care aduc conținut către utilizatori.

Dacă în urma acestei anchete se va stabili că Meta a încălcat regulile DSA privind diminuarea riscurilor, compania ar putea fi amendată cu până la 6% din venitul său anual global.

Compania Meta este deja investigată sub raportul DSA cu privire la modul în care gestionează publicitatea politică, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European ce vor avea loc în perioada 6 - 9 iunie.

De asemenea, CE investighează și TikTok în legătură cu chestiuni similare legate de siguranța și protecția minorilor.

Regulile de diminuare ale riscurilor din cadrul DSA se aplică "platformelor online foarte mari", adică acele platforme care dispun de peste 45 de milioane de utilizatori activi de pe teritoriul UE în fiecare lună.

Alte prevederi din cadrul DSA - așa cum sunt obligațiile de a dispune de mecanisme care să le permită utilizatorilor să atragă atenția asupra conținuturilor ilegale - se aplică și platformelor mai mici.

Monitorizarea platformelor mai mici privind respectarea prevederilor DSA revine în sarcina celor 27 de state membre ale UE, în timp ce Comisia Europeană veghează asupra respectării DSA de către platformele foarte mari.

Citește mai mult