Politic

Discuții între reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întrunit la Tighina, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian a prezentat, în mesajul său de la începutul întruniri, problemele cu care se confruntă fermierii din raionul Dubăsari și instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Oficialul a abordat situația complicată a drepturilor omului din regiune, în particular cazurile individuale de încălcare a drepturilor fundamentale.

Biroul politici de reintegrare informează că „au fost reiterate dificultățile cu care se confruntă cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, cu solicitarea de a soluționa problema ce ține de returnarea/oferirea clădirilor proprii și adecvate procesului educațional, reducerea tarifelor la utilități la nivelul anului 2023, renunțarea la procesări neautorizate de date cu caracter personal și la practica de remitere a citațiilor pentru evidența militară a elevilor”.

„A fost readusă în discuție situația deținuților ilegali din regiunea transnistreană. A fost salutată punerea în libertate a lui Victor Pleșcanov, ținut sub strajă la Tiraspol pe nedrept timp de aproape doi ani, pentru exprimarea propriei poziții față de războiul din Ucraina. Au fost evocate și alte cazuri de rezonanță privind cetățenii Ermurachi M., Dimov Al., Dudnic Vl., Menzarari S. și a. S-a cerut repetat eliberarea necondiționată a acestor cetățeni, restabilirea drepturilor lor fundamentale, precum și accesul la locul aflării lor al reprezentanților Oficiului Avocatului Poporului, OSCE și apărătorilor drepturilor omului”, se mai notează în comunicatul emis.

De asemenea, Oleg Serebrian a menționat „importanța menținerii dialogului în formatele de interacțiune existente între Chișinău și Tiraspol, inclusiv în vederea impulsionării activității grupurilor de lucru sectoriale, cu propunerea de a seta noi reuniuni ale experților din sfera educației, ecologiei, drepturilor omului, actelor de stare civilă”.

„La unele întrebări Chișinăul poate lua decizii independente pe teritoriul său suveran, asta nu înseamnă că noi ne îndepărtăm de tratative, invers, Chișinăul permanent evidențiază că dorim să soluționăm conflictul transnistrean prin pace la masa de tratative”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

„Partea transnistreană a propus ideea de a semna Declarația de menținere pe cale amiabilă de soluționare a conflictului prin metode de dialog. Declarația am transmis-o părții moldovenești”, a declarat reprezentantul părții transnistrene la negocieri, Vitali Ignatiev.

Expertul în securitate, Alexandru Flenchea, a opinat că aceste întrevederi sunt obișnuite și nu trebuie să avem așteptări mari de la acestea.

„Conceptul acestor ședințe, acestor întâlniri nu este ambițios. Este vorba de niște probleme curente, mai mult sau mai puțin importante, mai mult sau mai puțin reale, dar oricum, ele nu abordează miezul problemei și anume rezolvarea conflictului transnistrian. Atât timp cât conflictul este nerezolvat, atât timp cât țara rămâne divizată, atât timp cât o parte din teritoriul țării noastre și 300 de mii de cetățeni ai țării noastre rămân în afara legislației Republicii Moldova, în afara controlului constituțional, aceste probleme vor persista. Da, această întâlnire s-ar putea să găsească sau să nu găsească soluții pentru unele din problemele curente, dar nu ne apropie nicicum de rezolvarea acestui conflict”, a declarat Alexandru Flenchea.

Pe agenda rundei de negocieri de astăzi în formatul 1+1 sunt subiecte de ordin economic și social din stânga Nistrului, obiectivul autorităților de la Chișinău fiind racordarea regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană, a precizat anterior vicepremierul pentru Reintegrare.

Citește mai mult