Politic

Republica Moldova va condamna Rusia pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Igor Grosu: „Din prima zi am sprijinit Ucraina”

Republica Moldova va condamna Federația Rusă pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Parlamentul de la Chișinău pregătește o declarație în acest sens, a anunțat speakerul Igor Grosu pe 17 mai. Oficialul susține că documentul va fi adoptat „în viitorul apropiat”.

Speakerul Igor Grosu a avut pe 17 mai o întrevedere cu membrii delegației pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova din cadrul Radei Supreme a Ucrainei, Mykhail Radutskyi și Mykola Stefanciuk. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei, anunță Parlamentul. De asemenea, au fost discutate, potrivit sursei citate, modalitățile prin care țara noastră poate ajuta Ucraina pentru a face față războiului declanșat de Federația Rusă în primăvara anului 2022.

Președintele Legislativului, Igor Grosu, a declarat în acest context că, în viitorul apropiat, Parlamentul de la Chișinău va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni – așa cum a cerut, în timpul vizitei la Chișinău, vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei Olena Kondratiuk (Detalii - AICI). Potrivit datelor oficiale, au fost identificați mai mult de 20 de mii de copii ucraineni răpiți și duși în Rusia.

Grosu a mai reiterat, în cadrul întrevederii, că Republica Moldova va participa la Summitul pentru Pace din Ucraina și la următoarea Conferință de reconstrucție a Ucrainei, de la Berlin.

„Din prima zi, am condamnat războiul declanșat de către Federația Rusă și am sprijinit Ucraina și poporul ucrainean și asta vom continua să facem. (…) Republica Moldova și Ucraina au aceleași aspirații – să facă parte din marea familie europeană, într-o lume a păcii și a libertății. Pentru aceasta, împreună cu colegii din Ucraina, ne facem temele pentru acasă ca, în cel mai scurt timp, să deschidem negocierile cu Uniunea Europeană”, a subliniat șeful legislativului.

Amintim că Federația Rusă a declanșat o invazie militară pe scară largă în țara vecină, Ucraina, în februarie 2022. Autoritățile de la Chișinău, solidarizându-se cu țările UE și SUA, au condamnat agresiunea Moscovei împotriva Kievului din prima zi de război. În cei peste doi ani de război, țara noastră s-a alăturat mai multor pachete de sancțiuni impuse de UE față de Rusia.

La mai bine de doi ani de la declanșarea războiului din țara vecină, Republica Moldova continuă să ofere sprijin cetățenilor ucraineni alungați de agresiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei. Peste 1,4 milioane de ucraineni au intrat în țara noastră după 24 februarie 2022. Peste 100 de mii se află acum pe teritoriul țării. Inspectoratul General pentru Migrație a anunțat recent că mai bine de 2 mii de ucraineni au obținut deja statutul de cetățean al Republicii Moldova.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult