Politic

Chișinăul denunță noi intenții de destabilizare a situației în Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) denunță noi intenții de destabilizare a situației în Zona de Securitate. Autoritățile de la Chișinău anunță că au fost informate în seara zilei de 16 mai, la doar câteva ore după încheierea ședinței CUC, că forțe rusești de „menținere a păcii” intenționează să efectueze noi manevre cu tehnica blindată care staționează la posturile de pacificare, în perioada 17 mai-17 iunie. Chișinăul condamnă „inițiativa”, calificând-o drept „inoportună” și „abuzivă”.

„Delegația Republicii Moldova condamnă asemenea „inițiative” inoportune în contextul situației regionale de securitate, dar și abuzive, având în vedere că nu au obținut aprobarea Comisiei Unificate de Control. Recurgerea demonstrativă și repetată la astfel de acțiuni necoordonate este o dovadă în plus de încălcare brutală a principiilor misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru”, anunță Biroul politici de reintegrare.

Chișinăul atenționează public despre posibilele consecințe nedorite ale acestor acțiuni, pe care le cataloghează drept „provocatoare”, și cheamă toate componentele Forțelor Mixte de Menținere a Păcii să renunțe la punerea lor în aplicare, în vederea evitării destabilizării situației în Zona de Securitate.

Fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, susține că intenția Tiraspolului nu este decât „o sperietoare” pentru cetățenii din stânga Nistrului, dar și un semnal pentru autoritățile proeuropene de la Chișinău care avansează în parcursul european al țării.

„Este vorba de un atac puternic asupra partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și a președintei Maia Sandu, care, în pofida intențiilor și acțiunilor subversive ale Federației Ruse, totuși continuă direcția spre aderarea la Uniunea Europeană. Ei nu se pot împăca cu ideea, cu gândul că Chișinăul odată și o dată nu o să fie în brațele influenței lor. (…) Nu vreau să fiu categoric că da, o perioadă asta va fi o sperietoare și nimic mai mult. Va fi un capăt de acuzații pentru Federația Rusă atunci când va veni timpul ea să înainteze pretențiile și explicațiile de ce a atacat Republica Moldova, însă totul depinde de situația din Ucraina. Atâta timp cât ostașii din Ucraina vor rezista, atâta timp Transnistria se va mulțumi doar cu amenințarea și demonstrarea. În caz că, nu dă, Doamne, situația din Ucraina se schimbă spre rău și rușii înaintează spre Odesa, atunci putem să ne așteptăm la cu totul alte acțiuni din partea Tiraspolului”, a declarat Ion Leahu pentru „Teleradio-Moldova”.

Menționăm că autoritățile Republicii Moldova cer de mai mulți ani, deocamdată fără succes, înlocuirea misiunii militare din zona de securitate cu una de observatori civili, sub egidă internațională. Schimbarea structurii și misiunii „trupelor de pacificare” a fost susținută inclusiv de observatorii și mediatorii din formatul de negocieri 5+2, în prezent nefuncțional, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Împotrivă s-a exprimat doar Rusia și administrația de la Tiraspol, care insistă pe ideea că prezența „pacificatorilor” ruși este o „garanție a păcii” în regiune.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult