Dublă expoziție vernisată la MNAM: Leonid și Alexandr Grigorașenco, tatăl și fiul
„Pace vouă!”, este titlul expoziției a doi mari maeștri, tată și fiu - Leonid Grigorașenco, la 100 de ani de la naștere, și Alexandr Grigorașenco, la 75 de ani de la naștere. Lucrările sunt din colecția familiei și din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei (MNAM), unde a avut loc vernisajul.
Expoziția „Pace vouă!” celebrează continuitatea creației, destinul și harul a doi mari artiști: Leonid Grigorașenco și Alexandr Grigorașenco.
„Sunt doi artiști foarte diferiți, dar și foarte asemănători prin chipurile umane, prin culoare, căutarea de sine, prin receptarea bucuriilor și dramelor acestei lumi. Ei au reprezentat în creație cel mai important lucru: o viață de om demnă”, a remarcat Elena Grigorașenco, critic de artă, restauratoare.
Expoziția vorbește și despre o relație dintre tată și fiu în contextul artei.
„Leonid Grigorașenco este cel mai mare acuarelist pe care l-a avut Republica Moldova dintotdeauna. Fiul, la fel ca și tatăl, orientat către tematici istorice. O expoziție care împlinește oarecum un discurs continuat de fiu în aceeași tradiție cu tatăl, abordând aproape că aceleași teme în creație”, a notat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
„Leonid Grigorașenco într-adevăr este un artist de primă mărime. Acuarela sa se distinge printr-o virtuozitate extraordinară, prin măiestria de a reda caracterul epic al trecutului printr-o prismă romanțată”, susține Dmitri Șibaev, artist plastic.
„Am văzut o serie întreagă de naturi statice, chiar m-am uimit pentru că îi cunoșteam mai mult arta aceasta sub aspect dramatic, istoria cu dramele ei, dar aici el apare ca un liric, ca un poet, o finețe a desenului, a culorii, o fragilitate a petalelor”, a menționat Eleonora Sîdnic, critic de artă.
Tatăl și fiul au fost dascăli pentru mai multe generații care, chiar dacă nu au devenit pictori, au preluat de la ei respectul și pasiunea pentru artă. Printre ei și protoiereul Manole Brihuneț.
„Aceste opere chiar aduc un suflu nou în societatea noastră, care ar trebui să revină la trăirile noastre creștine ortodoxe, deoarece aici sunt expuse lucrări care vorbesc de Iisus Hristos”, a spus protoiereul Manole Brihuneț, cercetător științific.
Expoziția „Pace vouă!" poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei până în data de 16 iunie. Iar pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, urmată de Noaptea Europeană a Muzeelor, accesul la toate expozițiile de la muzeele din capitală este liber.
Autor: Silvia Hodorogea