Social

Forumul Educației România - Republica Moldova, organizat la USM. Platforma a reunit profesori din mai multe state din Europa

Provocările diversității în domeniul educației, inovarea, modelarea programelor noi și infrastructura școlară. Sunt principalele subiecte, puse în discuție, timp de două zile, la Chișinău, la forumul Educației România - Republica Moldova. Directorii de instituții, profesorii și oficialii din educație din cele două țări, prezenți la eveniment, încearcă să găsească soluții la cele mai stringente probleme din domeniul învățământului.

Învățarea, incluziunea, cercetarea și inovarea în educație, competențele de literație ale elevilor, curriculumul pentru diversitate și leadershipul educațional sunt o parte din temele care au fost discutate în cadrul forumului. Profesorii și alți reprezentanți din domeniul educației au putut să-și împărtășească experiențele și bunele practici.

Imaginea cadrului didactic la moment cred că este una din prioritățile celor din sistem. Noi încercăm să demonstrăm că abilitățile profesionale sunt prioritate pentru societate”, a declarat șefa adjunctă a Direcției Educație, Tineret și Sport din Chișinău, Viorica Negrei.

Vom aborda, aici la Chișinău, problematică diversității, mai bine zis provocările pe care diversitatea le aduce profesorului având în vedere că atunci când ne referim la diversitate ne gândim la diversitatea elevilor, diversitatea profesiilor, diversitatea disciplinelor”, a spus președintele Asociației Române pentru Literație, Liliana Romaniuc.

Tema generală a forumului la cele patru ediții este ecosistemul digital și care ar fi soluțiile pentru copiii care sunt nativi digitali. Vom avea mai multe evenimente, vom avea 15 ateliere de masterclassuri cu teme ce țin de incluziune”, a menționat președinta Asociației Învățătorilor din România, Mariana Marin.

Rectorii universităților din Iași și Republica Moldova consideră că digitalizarea este un proces ireversibil, iar fiecare instituție trebuie să descopere mijloacele și resursele prin care se poate adapta într-un mod eficient.

Cuvântul principal pe care putem să-l descriem este sustenabilitatea. Observați peste 300 de participanți, dintre care peste 60 din România, eveniment organizat de Universitatea ”Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova cu sprijinul Ministrului Educației și cercetării”, susține rectorul USM, Igor Șarov.

Tema din acest an, de la această ediție este una foarte importantă și provocatoare, e vorba despre modul în care sistemul educațional se raportează la provocările societății în care trăim, e vorba de inovare pentru a răspunde acestor provocări”, a precizat rectorul Universității „A.I.Cuza”, Iași, Liviu-George Maha.

În acest an, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a finanțat 33 de proiecte în domeniul educației.

Din 99 de proiecte pe care le-am finanțat, 33 sunt în domeniul educației și punem și în acest an accent, ca în fiecare an, pe educație pentru că este un pilon important al societății”, a conchis secretarul de stat DRRM, Adrian Dupu,

Forumul cu genericul „Profesorul față în față cu provocările diversității în educație” a ajuns la cea de-a patra ediție.

Citește mai mult