Social

Stăuceni: Locuitorii așteaptă schimbări după adoptarea noului statut al localității

Locuitorii din Stăuceni se pot considera oficial orășeni, după ce Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă ce privește modificarea statutului. Obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității. Oamenii sunt bucuroși și așteaptă să vadă care sunt schimbările pe care le va aduce noul statut al localității.

agora.md
Sursa: agora.md

„Suntem onorați de obținerea statutului de oraș și acest lucru a fost posibil datorită faptului că avem îndeplinite toate condițiile legislației în acest sens, și aici ne referim la rețele inginerești, infrastructura drumurilor, instituțiile publice, numărul populației, dar și altele”, a declarat Alexandru Vornicu, primarul din Stăuceni.

Locuitorii din Stăuceni spun că așteaptă acum o viață și mai bună, cu noi oportunități, mai ales pentru tineri, care de multe ori aleg calea străinătății: „Mă gândesc că o să vină investiții mai multe la noi în comună, înseamnă că o să se facă și mai multe, o sa fie investițiile drept la noi în orășel”. „Oportunități mai mari pentru cetățeni, tineri, noi oportunități de dezvoltare, finanțe mai ușor de accesat”, afirmă locuitorii.

Alții spun însă că niciodată nu s-au considerat locuitori ai unui sat. Și asta datorită posibilităților de care s-au bucurat, fiind aproape de capitală: „Eu demult mă simt orășean”. „În principiu, știți, noi nu am simțit că nu era oraș, deoarece suntem lângă oraș, dar sunt posibilități, totul la noi este bine, eu nu știu dacă mai vreau ceva”, au spus oamenii.

În componența fostei comune intră localitatea Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023, numărul populației în comună era de 9.295 de persoane în cadrul a 4.483 de gospodării. După decizia Parlamentului, Goianul Nou își păstrează statutul de sat. Stăuceni a devenit al șaptelea oraș din componența municipiului Chișinău.

Primarul orașului Stăuceni a specificat că statutul va oferi posibilități, iar Stăuceni va deveni oraș adevărat.

„Acest statut ne va oferi oportunitatea să accesăm fonduri UE destinate orașelor, să avem noi înfrățiri cu orașe cu capacitate din România, de la care avem multe de învățat. De asemenea, vom avea o mare putere decizională pe domenii, precum transport public, dar și servicii de sănătate”, afirmă Alexandru Vornicu.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult