Bombele glisante ale Rusiei devastează orașele din Ucraina pe bani puțini
Rusia folosește din ce în ce mai mult „bombe glisante”, muniție ieftină, dar foarte distructivă, pentru a-și avansa ofensiva în Ucraina. Se crede că mai mult de 200 de astfel de bombe au fost folosite în doar o săptămână pentru a lovi orașul Vovceansk din nordul Ucrainei în timpul actualei avansări transfrontaliere a Rusiei în apropiere de Harkov, relatează BBC.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că 3.000 de astfel de bombe au fost lansate asupra țării numai în luna martie.
Șeful poliției din Vovceansk, Oleksii Harkovskii, a văzut îndeaproape impactul bombelor glisante.
„Nu există cuvinte pentru a descrie consecințele unui atac cu bombe glisante”, spune el. „Ajungi să vezi oameni care zac acolo, sfâșiați”.
Folosirea în masă a bombelor planante de către Rusia este o evoluție relativ recentă, care s-a dovedit a fi devastatoare pentru forțele ucrainene în ultimele luni.
Bombele glisante sunt construite prin adăugarea de aripi pliabile și navigație prin satelit la vechile bombe sovietice. Ele sunt ieftine, dar distructive.
Un raport recent al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) a afirmat că acestea au fost decisive în capturarea, în februarie, a orașului Avdiivka, odată puternic fortificat, un oraș-cheie din estul țării.
Forțele rusești folosesc acum bombe planante pentru a ataca orașul nordic Harkov. Până în prezent, Ucraina s-a străduit să le contracareze.
„În ultimele șase luni, am fost loviți de bombe glisante destul de des, poate între cinci și zece bombe pe săptămână... dar luna aceasta am avut mult mai multe ca niciodată”, a spus șeful poliției din Vovceansk.
Rusia este capabilă să stocheze bombe plane în cantități mari deoarece sunt destul de ușor de produs.
„Partea explozivă este, în esență, o bombă convențională de fier în cădere liberă, din care Rusia are sute de mii în depozite din perioada sovietică”, a declarat profesorul Justin Bronk, specialist în putere aeriană și tehnologie militară la Royal United Services Institute.
„Acestea sunt dotate cu aripi detașabile care, după ce bomba este lansată, se desfac pentru a-i permite să planeze pe distanțe mult mai mari”.
Sistemul lor de ghidare prin satelit atașat permite țintirea unei poziții staționare cu o precizie relativ mare.
Potrivit profesorului Bronk, mecanismul bombelor le oferă rușilor o mare parte din funcționalitatea unei rachete de mai multe milioane de dolari, dar pentru o fracțiune din cost.
El spune că la bombele sovietice se adaugă kituri de planare - care sunt produse în masă și destul de simple din punct de vedere mecanic, din care rușii au o ofertă abundentă, ceea ce înseamnă că costul per armă poate fi „undeva în jurul a 20.000-30.000 de dolari”.*
Distrugerile pe care le creează bombele de planare sunt considerabile. Dispozitivul despre care se crede că este cel mai des folosit pentru bombele de planare este FAB-1500, care cântărește 1,5 tone.
Pentru comparație, un proiectil rusesc de 152 mm conține aproximativ 6,5 kg de material exploziv. Chiar și cea mai mică bombă de planare, FAB-500, conține mai mult de 200 kg.
Acestea transformă chiar și pozițiile ucrainene bine fortificate în ținte vulnerabile.
Pentru că bombele glisante creează o putere explozivă mult mai mare, este mai probabil ca acestea să provoace prăbușiri sau pierderi de vieți omenești chiar și în poziții destul de bine fortificate, explică profesorul Bronk. Exploziile puternice au, de asemenea, efecte grave asupra corpului uman.