Economic

Peste 31% din mierea de albine produsă în R. Moldova în 2023 a fost exportată

Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere din totalul de 5500 de tone produse în anul 2023. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Cifrele au fost prezentate luni, 20 mai, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în contextul marcării Zilei Naționale a Albinei.

Potrivit MAIA, producția de miere în 2023 a fost de aproximativ 5500 de tone, similară cu cea din 2022.

„Statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei în anul 2023, bani acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Din cele 73 de cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură”, se precizează în comunicat.

Pentru susținerea și promovarea sectorului apicol, a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Parlamentului pentru a institui „Ziua Națională a Albinei”, sărbătorită la 20 mai. Potrivit sursei, această inițiativă are ca scop promovarea consumului de miere în Republica Moldova. În colaborare cu Ministerul Mediului, s-a decis și modificarea cadrului normativ pentru a permite apicultorilor să-și amplaseze stupii în păduri pe tot parcursul anului, gratuit.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult