Social

Bani împrumutați de la cetățeni, pentru stat. Cum va funcționa mecanismul și ce cred moldovenii

Cetățenii Republicii Moldova vor putea împrumuta statul, online și direct, fără intermediari. O platformă web care să le ofere această posibilitate este în dezvoltare, în prezent. Aceasta ar urma să fie lansată cel târziu la sfârșitul lunii iulie, curent. Autoritățile și experții economici susțin că inițiativa va reduce din costurile de intermediere prin eliminarea băncilor comerciale din procesul de achiziție a valorilor mobiliare de stat (VMS). La rândul lor, în timp ce unii cetățeni spun că vor putea oferi bani cu împrumut statului, dacă condițiile vor fi avantajoase, alții susțin că veniturile nu le vor permite să dea curs inițiativei Ministerului Finanțelor.

Statul va împrumuta bani de la cetățeni. Ce cred oamenii?

„Eu aș lua bani de la stat, nu aș da, pentru că nu am”.

„Dacă ar fi de unde, dar nu-i, pentru că statul când ne dă nouă, ia procente foarte mășcate. Nu vrem să împrumutăm de la ei, nici ei de la noi”.

„Nu avem. Eu am o pensie de 2 mii de lei. Noi trăim cu ziua de azi”.

„Am pus bani la casa de economii, când eram tineri, și pentru copii, și pentru noi, să avem la bătrânețe. Când a venit vremea și s-au schimbat banii din ruble în lei, nu mi-au dat un bănuț de unu. Acum să mai am eu în credere în acest stat?”

„În tehnologii de acestea noi nu cunoaștem nimic. Tineretul poate știe și o să-i prindă bine, dar noi suntem de modă veche. Dacă am avea și am împrumuta și ne-or da procente ceva, poate am fi de acord. De atâtea ori ne dezamăgește statul că nu mai suntem de acord cu nimic. Noi trăim cu ziua de azi”.

„Dacă ar fi în beneficiul nostru, atunci da, dar la moment nu vedem ca statul să facă ceva pentru noi. Mai mult fac în beneficiul celor care conduc, nu în beneficiul oamenilor simpli, de rând”.

„Este sub semnul întrebării. Trebuie de gândit, voi studia toate întrebările, toate ofertele și dacă o să-mi convină, poate că da” – au declarat cetățenii pentru Radio Moldova.

Ce presupune inițiativa și cum va funcționa

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, susține că inițiativa se adresează tuturor cetățenilor care au economii și care ar putea să beneficieze financiar de pe urma acestora. Platforma care se află la etapa de dezvoltare va facilita interacțiunea directă a statului cu cetățenii, care vor să investească în economia țării, declară oficialul.

„Oamenii care au economii, în loc să le țină acasă, unde valoarea banului scade, au posibilitatea să cumpere valori mobiliare de stat, hărți de valoare, astfel încât la o anumită perioadă, la scadență, să ridice și suma depusă, dar și o dobândă. Până acum a existat mecanismul, dar lucra în felul următor. Oamenii care doreau să procure VMS-uri se duceau la bancă, încheiau contractul cu banca unde aveau cont bancar și, respectiv, banii veneau pe acel cont. (…) Prin această platformă electronică noi vrem să facilităm interacțiunea dintre stat și cetățean. Scopul este de a miza pe piața internă de capital din Republica Moldova – noi să dăm posibilitatea cetățenilor să investească și în instrumente alternative decât depozite bancare sau ținutul banilor acasă. Banii în orice economie trebuie să lucreze, ei trebuie să contribuie la dezvoltarea țării”, a declarat Ion Gumene în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.

Oficialul a precizat că banii obținuți din vânzarea hârtiilor mobiliare de stat vor fi utilizați de către guvern pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare, inclusiv drumuri și școli, conform priorităților. Valoarea minimă a unei hârtii mobiliare este 100 de lei, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor. Ion Gumene a anunțat că împrumuturile vor fi posibile doar în lei. Detalii – AICI.

Expert economic – inițiativa stimulează economisirea și investițiile interne

Directorul executiv al Centrului Analitic Economica, expertul Marin Gospodarenco, susține că mecanismul propus de Ministerul Finanțelor va stimula nu doar investițiile interne, dar și economisirea banilor. Potrivit lui, beneficiile inițiativei constau în reducerea costurilor de intermediere prin eliminarea băncilor comerciale din procesul de achiziție a valorilor mobiliare de stat.

„Mecanismul oferă statului o sursă alternativă de finanțare, reducând dependența de împrumuturile externe și instituțiile financiare tradiționale, la care noi apelăm. Oferind posibilitate cetățenilor de a investi direct în datoria publică, inițiativa stimulează economisirea și investițiile interne. Aceasta poate avea efecte pozitive asupra economiei. De asemenea, inițiativa reprezintă un pas important către modernizarea și eficientizarea finanțelor publice”, a opinat Marin Gospodarenco în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.

Expertul economic susține că, dacă va fi implementat corect, mecanismul va aduce beneficii „semnificative” atât pentru cetățeni, cât și pentru stat, inclusiv costuri mai mici, transparență sporită și diversificarea surselor de finanțare. Cu toate acestea, consideră Marin Gospodarenco, „succesul va depinde de gestionarea adecvată a riscurilor asociate și de educarea cetățenilor pentru a înțelege și a beneficia de această oportunitate”.

Potrivit Ministerului Finanțelor, volumul împrumuturilor accesate de autorități pe piața internă ajunge, în prezent, la circa 5 miliarde de lei, anual.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult