INTERVIU// Pavel Horea: Cursul politicii externe a Iranului nu se va schimba în raport cu Israel sau SUA
În Iran puterea politică este deținută de Ayatollahul, care nu va devia de la linia partidului aflat la putere și a acelei guvernări teocratice instituite de patru decenii, susține expertul în securitate WatchDog, Pavel Horea. În cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1, expertul a precizat că, indiferent de ce persoane sunt la conducere, de-a lungul timpului, cursul politicii externe iraniene nu s-a schimbat în raport cu Israelul, statele vestice și, în special, cu SUA.
Președintele Iranului și ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, au decedat după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit, duminică, într-o zonă muntoasă din apropierea graniței cu Azerbaidjan. Guvernul iranian a anunțat că au fost identificate toate cele nouă victime, iar cauza accidentului nu este cunoscută deocamdată.
Moldova 1: Desfășurăm subiectul cu invitatul acestei ediții, expertul în securitate, Pavel Horea. Pentru început să ne spuneți în ce măsură acest accident ar putea schimba politica regimului teocratic, mai întâi față de propriii cetățeni? Mandatul lui Ebrahim Raisi a fost marcat de proteste, el chiar este acuzat că a făcut parte dintr-un Comitet al morții, adică decidea sentințele capitale în cazul rezidenților.
Pavel Horea: Cât privește în primul rând moartea președintelui iranian, trebuie să înțelegem, după cum ați menționat și Dumneavoastră, acesta este un regim teocratic în care puterile președintelui sunt limitate, dacă am putea spune așa nu de Constituție, ci de puterea clericală care este aici, în Iran, Ayatollahul, care este principala figură atât la nivel religios, cât și la nivel politic în cadrul Iranului.
Acum faptul că această persoană importantă, desigur, din verticala puterii în Iran a decedat o să schimbe probabil puțin lucrurile în măsura în care o să înceapă acele jocuri de putere în care o să fie desemnat un nou președinte sau urmează un nou președinte care o să fie ales ulterior. Ceea ce ține de schimbări la nivel de politică, nu putem spune care o să fie schimbările spre bine. Să sperăm că n-o să fie atât de nefaste pentru poporul iranian, cum a fost în timpul mandatului actualului președinte, care a avut o reputație nu prea bună. A făcut parte dintr-un comitet care, la sfârșitul anilor ’80, executa propriii civili, propriii cetățeni pentru diverse acțiuni politice. Totodată, ultimele proteste care au avut loc în Iran în anul 2022, protestele violente care s-au soldat cu morți și răniți, la fel au fost în timpul acestui președinte.
Să sperăm că o să fie o schimbare în bine, în sensul că o să fie ameliorate și îmbunătățite drepturile cetățenilor iranieni. Iar la nivel de politică externă, sigur nu o să fie schimbări nici în raport cu statele occidentale, nici în raport cu Israelul, fiindcă, cum am spus, aici e Ayatollahul care are puterea supremă în acest stat.
Moldova 1: În plan extern, Iranul a avut un rol important și în războiul din Israel, dar și în cel din Ucraina. Ce se poate schimba aici sau sistemul stă bine și în următoarele 50 de zile va găsi un înlocuitor conservator loial liderului suprem?
Pavel Horea: Sigur că la nivelul schimbărilor, cum am menționat anterior, nu o să fie foarte mari. Iarăși, dacă vă aduceți aminte, atunci când a avut loc acel atac masiv asupra Israelului cu drone și rachete, Ayatollahul a fost cel care a anunțat că va ataca Israelul. Și tot acesta a declarat că în cazul în care Israelul va veni cu un atac, încă un atac asupra Iranului, aceștia vor veni cu un atac devastator asupra Israelului, care practic îi va șterge de pe fața pământului. Așa cum a spus dumnealui, această declarație dă dovadă că totuși puterea politică este în mâinile Ayatollahului, de care vorbim. Este o persoană în vârstă, nu știe care o să-i fie soarta.
Probabil sistemul trebuie să se pregătească pentru a fi schimbat. Urmează prin prisma factorilor naturali, să spunem așa, e necesară o nouă schimbare la nivelul politicii. Și sunt sigur că n-o să se îndepărteze foarte mult de linia partidului, dacă am putea să spunem așa. A partidului de guvernare din Iran și a acelei guvernări teocratice, care este la momentul actual din ’79.
Practic, indiferent de câți președinți a avut, Ayatolli au fost doar doi, aceeași linie politică în raport cu Israelul, cu statele vestice și cu SUA, în special, a fost de-a lungul timpului. Adică, indiferent de faptul că au fost schimbate anumite persoane, regimul își are cursul său și are o anumită stabilitate pe care și-o menține în politica sa externă.
După moartea lui Ebrahim Raisi, decedat într-un accident de elicopter, președinte interimar al Iranului ar urma să devină Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, relatează Reuters. Acesta, împreună cu alte două persoane - președintele Legislativului și șeful sistemului judiciar, fac parte dintr-un consiliu care va organiza, în termen de 50 de zile, noi alegeri prezidențiale.