Politic

Republica Moldova a semnat un parteneriat de pace și securitate cu Uniunea Europeană. Borrell: „Este prima țară”

Astăzi, 21 mai, la Bruxelles, a fost semnat Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Oficialii europeni și cei de la Chișinău declară că documentul va ajuta țara să-și consolideze domeniul apărării, să-și sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice ale Republicii Moldova. Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, susține că acordul reflectă dinamica relațiilor dintre Republica Moldova și UE pe domeniul apărării și securității.

Documentul a fost semnat, la Bruxelles, pe 21 mai, de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

„Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris Josep Borrell pe rețelele de socializare.

Prim-ministrul Dorin Recean a reiterat, la Bruxelles, că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă „cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova”.

„Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Dorin Recean consideră că, astfel, va fi sporită alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă, atât din punct de vedere politic, cât și economic, și ne bucurăm să vedem aceeași deschidere din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a mai declarat premierul Dorin Recean.

Mesajele oficialilor europeni transmise la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, arată clar că țara noastră avansează în îndeplinirea tuturor rigorilor necesare pentru a demara negocierile. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, care subliniază că Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană nu este un acord militar. El susține că acest angajament reflectă dinamica relațiilor țării noastre cu blocul comunitar în domeniul securității și apărării.

„Acordul nu se referă la un cadru de cooperare militară, este un document, un angajament care reflectă deja în mare parte dinamica relațiilor noastre pe domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană și doar formalizează acest format, oferind Republicii Moldova și Uniunii Europene un cadru instituțional în care noi putem să ne dezvoltăm această cooperare. Știm foarte bine că, pe parcursul ultimilor ani, și am auzit acest lucru și de la Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, domnul Borrell, peste 140 de milioane de euro au fost oferite de UE Republicii Moldova pentru a-și întări reziliența în domeniul securități și apărării. Vom avea un format de dialog permanent și lucrul acesta, de asemenea, va permite o întărire a operării operaționale dintre UE și Republica Moldova”, a declarat directorul IPRE, Iulian Groza, în cadrul emisiunii „Zi de Zi”, de la Radio Moldova.

Reuniunea de azi este esențială, deoarece marchează gradul de îndeplinire a condiționalităților pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat expertul în securitate de la București, Iulian Chifu, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, există toate premisele ca până la sfârșitul lunii iunie să înceapă oficial negocierile de aderare.

„De altfel, ați văzut că, pe surse, există și un număr de informații care vin din diferite capitale și care vorbesc despre perspectiva ca, la 25 iunie, R Moldova și Ucraina să poată demara negocierile de aderare la UE. Încă o dată, este un proces lung, care trece prin foarte multe etape, este un proces administrativ care, însă, conține foarte multe componente de reformă internă. Integrarea în UE se face, în primul rând, prin politici interne și, în al doilea rând, dacă doriți, există elemente care țin de relațiile externe”, a declarat expertul în securitate Iulian Chifu.

Precizăm că, astăzi, la Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Reamintim că Republica Moldova a declarat în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”. În acest context, țara noastră a semnat recent un acord bilateral de securitate și cu Franța. Acordul va ajuta Republica Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare, susțin autoritățile.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult