Social

INTERVIU// Viorel Bostan: Ne propunem ca universitățile să fie reziliente la provocări și vizibile pe plan internațional

Prin fuziunea Universității Tehnice a Moldovei (UTM) cu Universitatea de Stat din Moldova (USM), folosirea în comun a resurselor și infrastructurii pentru crearea unei universități naționale, ne propunem ca instituțiile să fie reziliente la diverse provocări și vizibile pe plan internațional, a declarat, pentru Moldova 1, rectorul UTM, Viorel Bostan.

Optimizările universitare nu au trecut fără rezistența mediului academic. În timpul protestelor se vehicula că cinci mii de studenți erau înmatriculați la Universitatea Agrară, dar în realitate numărul lor era de două ori mai mic, iar mulți studenți se aflau în străinătate.

„Mai mult de jumătate erau la specialitățile cu profil economic sau drept. Pentru Universitatea Agrară mi se pare degradant acest lucru. Mai mult decât atât, foarte mulți erau la frecvență redusă. Mulți studenți se aflau în străinătate, nu știu cum reușeau să treacă examenele. Din păcate, oamenii buni erau ținuți pe tușă și posturile de conducere erau ocupate de alții, loiali fostei conduceri… Mă refer la conducerea până în 2021”, constată rectorul UTM, Viorel Bostan.

După fuzionarea cu UTM, Universitatea Agrară s-a transformat în două facultăți: Agronomie și Medicină Veterinară. Dar avea probleme financiare înainte de absorbție, au fost necesare investiții în infrastructură, a fost revitalizat campusul de pe strada Mircești.

„A fost creată platforma Agrotech Arena, acolo unde am adus furnizori de tehnologie în agricultură. Am relansat discuțiile să utilizăm toți banii alocați pentru proiectul „Livada Moldovei”, care stăteau puțin într-o parte, ca să finalizăm două sere cu tehnologii moderne. În vara anului 2023, am văzut o creștere a studenților care au optat pentru programele de studii în domeniul științelor agrare și medicinei veterinare. O creștere deocamdată modestă, de 20-25%. Nu pare mare, dar, dacă ținem cont de faptul că în anii precedenți veneau și mai puțini, totuși vedem o dinamică pozitivă”, a mai precizat rectorul UTM, Viorel Bostan.

„A fost o decizie foarte bună de absorbție a Universității Agrare, în esență. Asta a dat un nou impuls universității să existe o cerere mai mare pentru unele specialități. Dar cel mai important: există cu totul altă credibilitate și suflu al specialităților agrare”, ** a reiterat ministrul Educației, Dan Perciun.**

Motivul pentru care a fost lansată inițiativa fuzionării UTM și USM în Universitatea din Chișinău este reducerea numărului de studenți.

„Cu USM, pe parcursul anilor, am avut mai multe proiecte comune. Fuziunea ar fi să folosim în comun infrastructura și resursele de care dispunem. Ne dorim ca universitățile noastre să fie mai vizibile pe plan internațional. Ne dorim o finanțare suplimentară pentru că se creează o universitate națională, cu statut mare, o universitate comprehensivă, și va fi mult mai rezilientă la diverse provocări”, anticipează rectorul UTM, Viorel Bostan.

„Trebuie să se obțină mandat de la senatele universitare pentru a continua procesul de negociere și să se desemneze grupuri de negocieri a câte 4-6 persoane, care, deja la modul practic, să decidă care vor fi pașii următori. Vom vedea în ce măsură vor obține acest mandat. Dar poziția Ministerului este una de deschidere și de susținere a acestei inițiative, cu condiția că există și sprijin din partea comunităților universitare”, a conchis ministrul Educației, Dan Perciun.

În acest an academic, sunt înmatriculați peste 50 de mii de studenți în toate universitățile, de două ori mai puțin decât acum 20 de ani.

Citește mai mult