Aderare UE

INTERVIU // Dorin Recean: „Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE este încă o mărturie a faptului că avansăm rapid pe calea integrării europene”

„Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană este încă o mărturie a faptului că Republica Moldova avansează rapid pe calea integrării europene și că Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener de încredere. În același timp, vom consolida capacitatea de apărare și de securitate în regiune”, a declarat șeful Executivului, Dorin Recean, într-un interviu oferit pentru Moldova 1, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Moldova 1: Ați declarat că Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană prevede, printre altele, că Republica Moldova va putea participa la noua structură europeană de reacție rapidă numită „Deployment Capacity” și la achiziții comune de armament și în cadrul blocului, chiar dacă încă nu este membră. Cum va valorifica țara noastră aceste posibilități?

Dorin Recean: Acest parteneriat este încă o mărturie a faptului că Republica Moldova avansează rapid pe calea integrării europene și că Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener de încredere. În același timp, Republica Moldova își va putea consolida capacitatea de apărare, capacitate de a asigura securitatea pentru Republica Moldova și pentru regiune. Mecanismele pe care le prevede acest pact, acest acord vor permite să dezvolte capacitățile noastre de a asigura securitatea.

Moldova 1: După discuțiile cu oficialii europeni, vă rog să ne spuneți la ce etapă sunt pregătirile pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare?

Dorin Recean: Cel mai important este că astăzi am avut ședința Consiliului de Asociere a Republicii Moldova. Este prima ședință a Consiliului după decizia istorică din decembrie de a deschide negocierile cu Republica Moldova. A fost o ședință care, în esență, a pregătit celelalte etape pe care urmează să le întreprindă, pe de o parte, Republica Moldova, pe de altă parte, Uniunea Europeană, pentru ca să implementăm Moldova europeană în Republica Moldova.

Am convenit asupra mecanismului de cooperare și asupra mecanismului de finanțare a programelor de dezvoltare pentru Republica Moldova și pentru creșterea bunăstării în țara noastră.

Moldova 1: Este adevărat că conferința interguvernamentală ar putea avea loc pe 25 iunie, așa cum relatează unele surse internaționale?

Dorin Recean: Republica Moldova, adică Guvernul, și-a asumat această responsabilitate să fim pregătiți cât mai curând pentru ca să putem să avem conferința corespunzător până la sfârșitul lui iunie.

Moldova 1: Parteneriatul de Securitate este semnat tocmai în ajunul deschiderii oficiale a negocierilor de aderare. Cum credeți că va reacționa Federația Rusă și dacă vom avea nevoie să facem față acestor provocări?

Dorin Recean: Cel mai important este să explicăm cetățenilor Republicii Moldova că acest Pact de Securitate este în interesul țării noastre, aduce beneficii cetățenilor și mediului de afaceri, care se simte mult mai sigur, investitorilor străini. Și acest mecanism va face posibil ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă mai în siguranță, iar aceasta va încuraja mediul de afaceri, va încuraja cetățenii să lucreze pentru ca să avem prosperitate în Republica Moldova.

Citește mai mult