Internațional

Zeci de mii de iranieni s-au adunat la Teheran pentru funeraliile lui Raisi

Zeci de mii de iranieni au început să se adune miercuri la primele ore ale dimineții în centrul Teheranului pentru a-i aduce un ultim omagiu președintelui iranian Ebrahim Raisi, a anunțat televiziunea de stat a Iranului, informează AFP, citată de Agerpres.

digi24
Sursa: digi24

Agitând portrete ale președintelui defunct și drapele iraniene, mulțimea se adună în jurul Universității din Teheran, unde ghidul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, urmează să conducă de la ora locală 09:00 (05:30 GMT) rugăciunea de la ceremonia de rămas bun pentru Ebrahim Raisi, decedat la 63 de ani împreună cu alte șapte persoane într-un accident de elicopter, printre care șeful diplomației Hossein Amir-Abdollahian.

Miercuri a fost declarată zi liberă și locuitorii din Teheran au primit mesaje pe telefoane prin care erau îndemnați să „asiste la funeraliile martirului".

La finalul rugăciunii, cortegiile urmează să se îndrepte spre piața Enghelab, în centrul orașului.

Mai multe state străine, printre care Rusia, Turcia și Irak, au anunțat că vor fi reprezentate la funeralii, însă nu la nivelul șefilor de stat.

Șeful politic al mișcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asistă la ceremonie, la fel și numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem.

Autoritățile iraniene au decretat cinci zile de doliu național, pregătind în același timp procesul de înlocuire a lui Raisi, care fusese președinte al Iranului din 2021.

Una dintre atribuțiile președintelui interimar, Mohammad Mokhber, 68 de ani, este să pregătească alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 28 iunie.

Prevăzute să dureze până joi, funeraliile au început marți la Tabriz, mare oraș din nord-vestul Iranului, lângă care s-a produs accidentul.

Cele opt sicrie acoperite cu drapelul iranian au fost apoi transferate în orașul sfânt Qom, la sud de capitală, unde o mulțime imensă a asistat la ceremonie.

Numeroase și imense portrete cu „martirul” Ebrahim Raisi au fost arborate și agățate în locuri publice în principalele orașe ale Iranului.

Președintele defunct va fi înhumat joi la Machhad (nord-est), orașul său natal.

Funeraliile sunt organizate, conform tradiției marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii islamice, precum cele care au urmat morții generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis într-un atac american în Irak în 2020.

Președintele iranian a murit în prăbușirea elicopterului ce îl ducea duminică spre Tabriz, după ce asistase la inaugurarea comună a unui baraj, împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera comună. Printre victime se numără și guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est.

Dificile operațiuni de căutare și salvare au fost întreprinse timp de 12 ore, în condiții meteo complicate, într-o regiune muntoasă și împădurită. Resturile elicopterului au fost descoperite luni, în zorii zilei.

O anchetă asupra cauzelor accidentului a fost ordonată de șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, Mohammad Bagheri.

Citește mai mult