Internațional

Ministerul rus al Apărării propune revizuirea granițelor maritime în Marea Baltică

Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a granițelor apelor teritoriale rusești din Marea Baltică, potrivit unui proiect de lege făcut public de Guvernul de la Moscova.

gandul.ro
Sursa: gandul.ro

Potrivit proiectului de decret, din 21 mai, ministerul a propus ajustarea frontierei în jurul insulelor rusești din partea de est a Golfului Finlandei și în jurul Kaliningradului, informează Reuters, citată de Agerpres.

Este neclar din document dacă schimbarea propusă va crește sau va micșora zona revendicată de Rusia, precizează sursa citată.

„Trecerea graniței de stat a Federației Ruse pe mare se va schimba”, se arată într-un rezumat al proiectului de decret.

Din proiectul de lege nu a fost imediat clar de ce trebuie ajustată granița, exact cum va fi ajustată și că urmează, de exemplu, necesitatea unor consultări cu alte state din jurul Mării Baltice.

Ministra de Externe a Finlandei, Elina Valtonen, a spus că Rusia ar trebui să discute propunerea ministerului rus de revizuire a frontierei Mării Baltice ținând cont de Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării.

„Proiectul rus de modificare a delimitării apelor teritoriale ale Moscovei în Marea Baltică reprezintă o escaladare împotriva NATO și Uniunii Europene”, a comentat ministrul de Externe al Lituaniei Gabrielius Landsbergis, citat de Reuters.

„O altă operațiune hibridă rusă este în curs, de data asta încercând să răspândească frică, nesiguranță și îndoială privind intențiile lor în Marea Baltică”, a postat șeful diplomației lituaniene pe platforma X.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult