Aderare UE

Acord istoric semnat la Bruxelles // R. Moldova va putea accesa fonduri europene pentru implementarea reformelor în domeniul muncii și serviciilor sociale

Mai multe locuri de muncă și investiții în servicii sociale. Asta își propun autoritățile de la Chișinău să implementeze în următorul an, după semnarea, în premieră, a unui acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind participarea țării noastre la componenta privind ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului social european (FSE+). Datorită acestui document, Chișinăul va beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor. Într-un interviu pentru Moldova 1, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că necesitățile republicii sunt foarte mari, iar accesul la fondurile europene va îmbunătăți situația în domeniul muncii și serviciilor sociale.

„Noi vom mobiliza resurse pentru a avea mai multe programe de susținere a ocupării muncii, vom ajuta mai mulți tineri să-și găsească un loc de muncă, vom construi mai multe creșe, vom investi în servicii sociale, vom investi pentru abilitarea persoanelor cu dizabilități. Accesul Republicii Moldova la acest program ne bucură foarte mult. Noi vom arăta că suntem un partener responsabil și putem să beneficiem și de alte programe de finanțare din Uniunea Europeană”.

Bugetele programelor europene variază de la 6 milioane de euro până la 15 milioane de euro, în funcție de program.

„Odată la jumătate de an, Comisia vine cu anumite propuneri de programe. Următorul program vizează politicile și programele de ocupare. Noi urmează să identificăm parteneri din UE, împreună cu ei vom elabora propuneri de proiect, bugetele variază de la 6 milioane de euro până la 15 milioane de euro, variază de la program la program. Noi avem un angajament foarte ferm, să mobilizăm toate resursele necesare pentru că nevoile în Republica Moldova sunt foarte mari și ne bucurăm că putem să avem acces la un asemenea program”.

Acordul semnat va mai permite Republicii Moldova să participe activ la diverse inițiative și proiecte europene, menite să sprijine reformele în domeniul muncii și protecției sociale. Acesta va facilita, de asemenea, schimbul de bune practici și experiențe cu alte state membre ale Uniunii Europene. În acest context, Ministerul Muncii și Protecției Sociale își reafirmă angajamentul de a promova incluziunea socială, de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a crea oportunități egale pentru toți cetățenii.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult