Politic

Parteneriatul de securitate și apărare, semnat la Bruxelles, va fortifica capacitatea de apărare a Republicii Moldova, afirmă Recean

Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, semnat ieri la Bruxelles, va ajuta Republica Moldova să-și consolideze capacitatea de apărare, să-și sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice, a declarat premierul Dorin Recean într-un interviu pentru Moldova 1. Șeful executivului a subliniat că Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Parteneriatul de Securitate va permite țării noastră să se alinieze mai rapid la Politica Externă și de Securitate Comună a Uniunii Europene. Va fi consolidată asistența pentru apărare prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Astfel, Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.

„Republica Moldova își va putea consolida capacitatea de apărare, capacitatea de a asigura securitatea pentru Republica Moldova și pentru regiune. Mecanismele pe care le prevede acest pact, acest acord vor permite să dezvolte capacitățile noastre de a asigura securitatea”, a menționat Dorin Recean.

Noul parteneriat, chiar dacă nu are statut de tratat internațional, conectează sectorul de apărare al Republicii Moldova la cel al blocului comunitar. Acesta va spori asistența financiară pentru apărare și va funcționa ca un mecanism umbrelă pentru toate proiectele bilaterale aflate în desfășurare, a precizat politologul Laurențiu Pleșca în cadrul emisiunii „În Context”.

„Acest acord vine în ciuda amenințărilor repetate ale Rusiei, care a sugerat de fiecare dată că Republica Moldova ar putea avea aceeași soartă ca Ucraina. Deci este și un mesaj de susținere la nivel de angajament politic faptul că Uniunea Europeană nu lasă Republica Moldova de izbeliște, dar ajută exact când este nevoie”, a declarat Laurențiu Pleșca, politolog.

Noul parteneriat vine după o serie de alți pași comuni făcuți de Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării, mai ales după războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Documentul prevede între altele consolidarea cooperării în apărarea civilă, schimbul de informații extins și combaterea amenințărilor cibernetice. UE urmează să sprijine mai mult țara noastră și la paza frontierelor.

Citește mai mult