Internațional

Norvegia, alături de Irlanda și Spania, va recunoaște statul palestinian la 28 mai. Israelul își recheamă ambasadorii pentru consultări

Norvegia va recunoaște un stat palestinian independent în speranța că acest lucru va contribui la instaurarea păcii cu Israelul, a declarat miercuri premierul Jonas Gahr Stoere. Irlanda și Spania au anunțat, de asemenea, recunoașterea unui stat palestinian, relatează Reuters și AFP.

Norvegia, Irlanda și Spania vor recunoaște existența unui stat palestinian începând cu 28 mai.

„Astăzi, Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunoaștem statul Palestina", a declarat premierul irlandez Simon Harris, salutând o „zi istorică și importantă pentru Irlanda și pentru Palestina"”.

În martie, el și șefii de guvern din Irlanda, Slovenia și Malta au emis o declarație comună în care și-au anunțat disponibilitatea de a recunoaște statul palestinian, reamintește AFP.

Marți seară, Ministerul israelian de Externe a publicat pe X un mesaj video adresat Dublinului, în care avertiza: „Recunoașterea unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului” și ale Hamas.

Tot miercuri, în fața deputaților, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că guvernul de coaliție condus de socialiști va recunoaște statul Palestina la 28 mai, relatează „The Guardian”.

El a spus că guvernul său respinge ceea ce a numit „masacrul din Gaza și din restul teritoriilor palestiniene" și și-a reiterat cererile de încetare a focului și de punere în aplicare a soluției celor două state.

Sánchez consideră că a venit timpul pentru acțiuni concrete. „Premierul Netanyahu încă închide ochii și bombardează spitale, școli, case", a acuzat Sánchez. „Încă se folosește de foame, frig și teroare pentru a pedepsi mai mult de un milion de băieți și fete nevinovați - iar lucrurile au mers atât de departe, încât procurorii de la Curtea Penală Internațională au cerut săptămâna aceasta arestarea sa pentru crime de război", a reamintit premierul spaniol.

Sánchez a declarat că nu are niciun dubiu că Netanyahu nu are „niciun plan de pace pentru Palestina", adăugând că acesta provoacă atât de multă durere, distrugere și amărăciune în Gaza și în restul Palestinei, încât soluția celor două state este acum în mare pericol.

„Acele țări care apără drepturile omului și dreptul internațional bazat pe reguli sunt obligate să acționeze - în Ucraina și în Palestina - fără standarde duble", a declarat Sánchez. El a adăugat: „Suntem obligați să facem tot ce putem: să trimitem ajutor umanitar, așa cum facem; să ajutăm refugiații și persoanele strămutate, așa cum facem. Dar trebuie, de asemenea, să folosim toate resursele politice pe care le avem la dispoziție pentru a spune clar și răspicat că nu vom permite ca posibilitatea soluției celor două state să fie distrusă prin forță, deoarece este singura soluție justă și durabilă la acest conflict teribil. Și de aceea doresc să vă informez că, după ce am discutat decizia cu cele două partide care alcătuiesc acest guvern de coaliție progresistă și în conformitate cu sentimentele majorității poporului spaniol, cabinetul spaniol va aproba marți, 28 mai, recunoașterea statului palestinian", a anunțat Pedro Sánchez.

Israelul își recheamă ambasadorii din Irlanda și Norvegia

Pentru Israel, planurile de recunoaștere a unui stat palestinian fără o soluție negociată reprezintă o „recompensă" pentru Hamas - mișcarea islamistă palestiniană susținută de Iran - pentru atacul său asupra teritoriului israelian din Fâșia Gaza, la 7 octombrie.

Războiul a fost declanșat de acest atac, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene. Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Israelul a jurat să distrugă Hamas și, ca represalii, a lansat o ofensivă devastatoare în Fâșia Gaza, soldată cu moartea a cel puțin 35.647 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din teritoriul palestinian condus de mișcarea palestiniană.

Miercuri, Israelul și-a rechemat ambasadorii în Irlanda și Norvegia „pentru consultări".

Israelul a „dat instrucțiuni pentru rechemarea imediată" a ambasadorilor Israelului în Irlanda și Norvegia, a anunțat pe X ministrul israelian de externe, Israel Katz.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult