Internațional

Mircea Geoană: Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat cotidianului german „Tagesspiegel” că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană și a subliniat că NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict și încearcă să evite o escaladare, scrie digi24.ro.

Secretarul general adjunct al NATO a comentat pentru publicația germană ideea de a sprijini apărarea aeriană ucraineană din țările NATO vecine, cum ar fi România sau Polonia, informează News.ro.

„Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană și aș dori să mulțumesc Germaniei pentru contribuția pe care o aduce în acest sens. Dar nu, există o linie de demarcație clară între teritoriul NATO și teritoriul non-NATO. Clauza de asistență reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO și statelor membre”, a afirmat Mircea Geoană în interviu.

El a menționat că „NATO nu are nicio intenție să intervină în acest conflict. Prin urmare, încercăm să evităm o escaladare. Susținem Ucraina să se apere și să respingă agresiunea rusă”, a menționat Geoană.

Despre situația de pe frontul din Ucraina și riscul de a pierde războiul, Mircea Geoană a subliniat că „acesta este unul dintre cele mai delicate momente ale războiului”.

„Trebuie să ne asigurăm că, în timp ce suntem, pe bună dreptate, îngrijorați, să nu devenim prea pesimiști cu privire la evoluția situației. În prezent, Rusia obține câteva mici câștiguri tactice. Din punct de vedere militar, nu sunt neapărat valoroase”, a spus el.

Potrivit lui Geoană, „Moscova profită de slăbiciunea actuală a Ucrainei pentru a extinde linia frontului”. „Vedem în prezent acest lucru cu atacurile din nord-est împotriva orașului Harkov. Dar Putin știe că Ucraina va primi în curând noi echipamente, muniții și tehnologie din partea Occidentului. Este si un război al logisticii”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Citește mai mult