Politic

Principesa Margareta a pledat la Luxemburg pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Principesa Margareta, aflată într-o vizită în Luxembrug, a vorbit despre integrarea europeană a R. Moldova și trupele ilegale rusești staționate în regiunea transnistreană. Discursul a fost rostit la Institutul Pierre Werner, unde Majestatea Sa a reiterat importanța sprijinului european pentru țara noastră. De asemenea, s-a referit la situația critică și precară din Republica Moldova, țară afectată de tehnicile de destabilizare ale Rusiei, informează Casa Regală.

Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei, pe care astăzi le cunoaștem cu toții. Republica Moldovenească Transnistria – cunoscută astăzi mai bine drept Transnistria – a fost înființată încă din 1991, chiar înainte de dizolvarea oficială a Uniunii Sovietice. Niciun guvern din lume – nici măcar cel al Rusiei – nu recunoaște această așa-zisă republică. Cu toate acestea, de mai bine de trei decenii, trupele rusești sunt prezente acolo, sub o formă sau alta”.

Potrivit ei, Republica Moldova a fost supusă mai multor presiuni, însă a supraviețuit și a rămas relativ săracă și vulnerabilă: „Și chiar în momentul în care a ales un lider pro-occidental și un guvern hotărât să elimine corupția și să consolideze instituțiile democratice, invazia Rusiei în Ucraina a împins Republica Moldova într-o situație extrem de periculoasă. Legătura dintre războiul din Ucraina și situația Moldovei este evidentă pentru toată lumea și continuă să existe”.

Principesa Margareta a menționat că autoritățile de la Chișinău avertizează în mod constant că Rusia este hotărâtă să destabilizeze Guvernul R. Moldova. Majestatea Sa a menționat că tulburările din țara noastră ar crea un pericol real în spatele principalelor linii ucrainene, care continuă să reziste în fața invaziei ruse.

Este o binecuvântare să știm că s-a deschis calea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se întoarce astfel roata istoriei, aducând înapoi această țară pe calea europeană. Și, evident, este un lucru bun faptul că președinta Maia Sandu este primită cu brațele deschise în majoritatea capitalelor europene. Cu toate acestea, mă simt obligată să adaug că trebuie să fim conștienți de urgența situației atunci când vine vorba de sprijinul nostru pentru Republica Moldova. Actuala criză de securitate, de o gravitate excepțională în Europa, a apropiat și mai mult națiunile noastre, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO”.

Custodele Coroanei Române a precizat că atunci când războiul din Ucraina se va încheia, țara vecină va avea nevoie de garanții de securitate și de fonduri substanțiale pentru reconstrucție economică, care vor fi ineficiente dacă Republica Moldova nu este inclusă în ecuație.

În plus, granițele noastre de est nu vor fi pașnice decât dacă acestor două țări li se va permite să trăiască în pace. Și, așa cum am învățat cu toții din propria noastră experiență, aceste națiuni își vor găsi pacea doar dacă sunt integrate în familia noastră. Este foarte simplu”, a conchis Principesa Margareta.

Citește mai mult